Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för Sollefteås skolor - "Uppsägningar utesluts inte"

/
  • Skolverksamheten i Sollefteå har en ekonomisk kris just nu. Lärare riskerar att bli uppsagda.
  • Barn- och skolnämndens ordförande Åsa Sjödén (S).

Nu måste skolorna i Sollefteå ses över - igen. Nästa år saknas drygt 19 miljoner kronor i barn- och skolnämndens budget.

Annons

– Jag kan inte utesluta uppsägningar, säger barn- och skolnämndens ordförande Åsa Sjödén (S).

Att nästa år skulle bli tufft för barn och skolnämnden har man känt till länge. Nu när lärarlönerna blev klara kunde man börja räkna på riktigt. Lärarna fick i genomsnitt 4,2 procent i löneökning. Sollefteå kommun hade räknat med 2,5 procent. Resultatet blev 2,5 miljoner kronor utöver budget redan i år och totalt 6,2 miljoner kronor nästa år.

– Det är lärarna värda, tro inget annat. Men det innebär också ökade kostnader, poängterar Åsa Sjödén.

Barn- och skolnämnden har dessutom inte fått någon uppräkning för övriga kostnadsökningar. Kostnader för mat, skolskjutsar, läromedel med mera ökar med 3,5 procent. Men några extra pengar har man inte fått.

– Vi går in i 2013 med en budget som är en halv miljon kronor mindre än årets, säger Sjödén.

Dessutom har skolskjutsarna visat sig bli dyrare, hela två miljoner kronor faktiskt. Vad det beror på vet man inte. Men det ska nu undersökas. Bland annat ska förvaltningen se över möjligheten att driva skolskjutsarna i egen regi.

Nämnden har nu gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att komma in i ram under 2013. I uppdraget ingår också att se över skolstrukturen, inklusive förskolan. I klartext alltså att komma med förslag på nedläggningar.

Vilka skolor och verksamheter kan bli aktuella?

– Det kan jag inte säga något om redan nu. Det får förvaltningen jobba fram, säger Åsa Sjödén.

Bråttom är det naturligtvis också. Redan till ett extra arbetsutskott den 13 november och ett extra nämndsammanträde den 22 november ska de första förslagen presenteras.

– Men jag tror inte att vi hinner fatta något beslut då. Det kommer nog först vid sammanträdet i december, säger Åsa Sjödén.

Skolor brukar var ett hett debattämne och Sollefteå är inget undantag. Men alla är mer eller mindre överens om att "skolkostymen" är för stor. Sedan 2005 har det blivit 555 färre barn i åldrarna 1 till 18 år i kommunen. Det är vart sjunde barn och utvecklingen fortsätter även om det så småningom planar ut en smula.

Ska man spara så är det framförallt på personalkostnaderna, som utgör närmare 60 procent av skolans budget, som möjligheten finns. Lokalkostnaderna står för 16 procent av totalkostnaden.

– Så mycket det bara går vill vi undvika att dra ner på den pedagogiska personalen. Men det finns å andra sidan inte så mycket annan personal inom skolan numera, säger Åsa Sjödén.

Kan det vara aktuellt att begära ett extratillskott av kommunstyrelsen?

– Läget är ansträngt för hela kommunen så det finns inga pengar.

En av orsakerna till det ansträngda läget är också befolkningsminskningen. Allt färre bidrar med skatteinkomster och de statliga bidragen har dessutom skurits ner.

Annons