Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminalare är drömjobbet för Jaqline Ramberg

Jaqline Ramberg har precis tagit en filosofie kandidatexamen i sociologi och drömmer om att bli kriminalare. Hon gillar när det är full fart och missar inte ett avsnitt av "Veckans brott" på teve.

Jaqline Ramberg, nyligen fyllda 26 år (25 februari), har hunnit med en hel del förutom universitetsstudierna. Efter gymnasiet gav hon sig ut på en backpacking, utbildade sig till bartender i London samt DJ:ade runt om i Sverige tillsammans med en av sina bästa vänner. Hon har jobbat som flygvärdinna, markvärdinna, inom hemtjänsten och på Eon. Dessutom har hon varit nämndeman under tiden hon pluggade på Stockholms universitet.

– Jag gillar att få utvecklas och tycker om att ha mål. Jag är väldigt driven och kastar mig gärna ut i det okända för att testa olika saker.

Dessutom kallar hon sig själv lite "halvnördig" som gillar att läsa om brottsfall och missar inte ett avsnitt av Veckans brott på teve.

Läs också: Pia - en sadelmakare som gillar utmaningar

– Jag tror att mitt intresse började när jag som 5-6 årig hjälpte polisen att få tag på några rånare, säger Jaqline och berättar vidare att hon och hennes föräldrar kom till en mack som precis utsatts för rån. Hennes pappa var den som larmade polisen som snabbt var på plats.

– Jag hade väldigt stora öron så jag uppfattade signalement och färgen på flyktbilen. När jag stod utanför macken och väntade fick jag plötsligt syn på bilen, så jag sprang fram till en av poliserna och berättade vad jag sett och åt vilket håll bilen åkte. Polisen tog upp jakten och kunde gripa tjuvarna.

Jaqline har nyligen tagit en filosofie kandidatexamen i sociologi och nu är siktet inställt på att bli kriminalare. Leif GW Persson, kriminolog, författare och programledare i Veckans brott, är en person hon beundrar.

– Han kan sig grej och sedan säger han vad han tycker, det gillar jag, säger Jaqline och fortsätter:

– Jag träffade faktiskt på honom på här i Stockholm. Jag var bara tvungen att gå fram och be att få ta en bild och prata lite. Dock avrådde han mig från att bli kriminolog, säger hon med ett skratt.

Jaqline är född och uppvuxen i Stockholm, flyttade med sin mamma till Sollefteå när hon var i tonåren, gick högstadiet och gymnasiet i Sollefteå för att sedan flytta tillbaka till Stockholm och sin pappa.

Jaqline trivs med att bo i Stockholm men tycker att det är skönt att få åka hem till Sollefteå ibland.

– Man kan säga att jag har det bästa av två världen. När jag var yngre kunde jag väl tycka att det var lite för stillsamt i Sollefteå men nu gillar jag att komma hem, det är lugnt och skönt. Extra kul är det att komma upp när det är Laxfestivalen då man återförenas med alla gamla vänner.

Läs också: Henric forskare vidare

På fritiden gillar hon att träna, umgås med pojkvännen och kompisar samt att resa. Drömresemålet just nu är Sydamerika, gärna Uruguay eftersom hennes pojkvänner kommer därifrån.

Efter avslutade universitet studier så jobbar hon nu inom Sveriges domstolar.

– Jag har nyss börjat, så det är mycket nytt att lära sig. Men jag har absolut fördel av att ha varit nämndeman.

Vad tror du att du gör om tio år?

– Jag hoppas att jag kompletterat med en kriminolog examen och jag kommer absolut att jobba inom rättsväsendet på något sätt. Här finns många spännande utmaningar och möjligheter.