Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsliknande scener i Moskva

Annons

Runt 1 200 personer har omhändertagits vid etniskt präglade kravaller i Moskva.

Den tändande gnistan var ett knivmord som extremnationalister lastade invandrare för.

De 1 200 som myndigheterna talar om är övervägande migrantarbetare, som tagits in vid en "förebyggande razzia" med syfte att i största allmänhet hitta spår till "brott som har begåtts i området", säger en polisrepresentant till AFP.

Vladimir Markin, talesman för den mäktiga ryska utredningskommissionen SKR, ger en annorlunda bild, och talar om "en jättelik sökoperation" efter den misstänkte mördaren.

Detta är alltså vid sidan av de cirka 400 personer som greps för inblandning i söndagens oroligheter. De flesta av dessa har släppts, 70 av dem ska betala böter medan åtal väntas för endast två personer, rapporterar nyhetsbyrån Ria.

I razziorna har också en bil beslagtagits, fylld med skjutvapen, knivar och "flera miljoner rubel" i kontanter.

Markin anklagar enligt Interfax Birjuljovos lokala myndigheter för att genom handfallenhet mot migranters brott ha "delvis provocerat" fram oroligheterna i området. Han tillägger att söndagens händelser kan komma att hamna under den allvarliga brottsrubriceringen "storskaligt upplopp".

Händelserna väcker stort uppseende i Ryssland. Parlamentets underhus, duman, meddelar att inrikesminister Vladimir Kolokoltsev, migrationsmyndigheternas chef Konstantin Romodanovskij och Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin bjudits in till en session nästa tisdag där utvecklingen ska diskuteras.

Vittnen rapporterar om krigsliknande scener i stadsdelen Birjuljovo i den ryska huvudstadens södra delar i går.

Våldet började med att hundratals svartklädda ungdomar anföll en grönsaksmarknad, där de trodde att mördaren kunde finnas. Mordet begicks i torsdags, då en 25-åring stacks ned av en okänd man med centralasiatiskt utseende.

Grönsaksmarknader i Moskva bemannas till stor del av människor från andra forna Sovjetrepubliker, vilket kan göra dem utsatta för ryska extremnationalister.

Sobjanin säger att han har informerat president Vladimir Putin om utvecklingen.

Alla som var inblandade i oroligheterna har gripits, säger han till ryska medier.

Mer läsning

Annons