Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krigslagar hävs på Mindanao

Filippinernas president upphäver undantagstillståndet i en provins på ön Mindanao, där 57 människor nyligen mördades i en massaker.

President Gloria Arroyo fattade beslutet efter att ha dragit slutsatsen att myndigheterna har uppnått sitt syfte med undantagslagarna. Säkerhetsstyrkorna anser att de lyckats gripa många av dem som misstänks ha legat bakom massakern den 23 november. Undantagslagarna gav militären och polisen rätt att gripa misstänkta utan föregående domstolsbeslut.

Alla de som gripits uppges vara släktingar eller anhängare till provinsen Maguindanaos guvernör Andal Ampatuan senior. Hans son Andal Ampatuan junior är åtalad som främste ansvarige för morden på 57 människor, bland dem ett stort antal journalister, i samband med en politisk klanfejd.

I en annan del av den oroliga ön Mindanao i södra Filippinerna pågår sedan i torsdags ett gisslandrama. En grupp beväpnade män tog i torsdags 75 personer tillfånga i en skola i utkanten av staden Prosperidad. Ledaren Ondo Perez kräver bland annat att mordanklagelser och efterlysningar mot medlemmar av hans grupp ska dras tillbaka och att en rivaliserande klan ska avväpnas.

Ett 30-tal människor har släppts, men filippinska regeringen varnade på lördagen gisslantagarna för konsekvenserna om de vägrar att släppa de övriga fångarna.

Regeringen har skickat omkring 400 poliser och soldater till området. Gruppen har hotat att döda alla fångar vid ett fritagningsförsök.