Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsherren Ntaganda tros leda M23

Annons

Den Rwanda-födde Bosco Ntagandas krigskarriär reflekterar de senaste 20 årens oro och tilltrasslade lojaliteter i gränslandet runt Afrikas stora sjöar. Nu pekas han ut som mannen bakom den kongolesiska rebellgruppen M23.

Ntaganda har genom åren slagits för både rebeller, miliser och arméer i såväl Rwanda som Kongo-Kinshasa. 17 år gammal gick han 1990 med i den rwandiska RPF-rebellgruppen, som då leddes av den nu sittande rwandiske presidenten Paul Kagame. På 2000-talet anslöt sig Ntaganda till den kongolesiska milisgruppen UPC/FPLC i Ituri, där han enligt Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) rekryterade barnsoldater, mördade, våldtog, och tog kvinnor som sexslavar.

Han stred sedan i Kongos förra tutsi-ledda rebelluppror, Laurent Nkundas CNDP. När Nkunda greps tog Ntaganda över CNDP, och det var han som med Kinshasa-regeringen som motpart förhandlade fram fredsavtalet den 23 mars 2009. Avtalet inkorporerade rebellerna i den kongolesiska armén - och så blev Ntaganda general i president Joseph Kabilas regeringsarmé.

Vem skapade fred i Kongo? Det var jag, general Bosco, sade han själv i en intervju med Reuters i oktober 2010.

När regeringen i Kinshasa hotade att utlämna Ntaganda till Haag i våras, deserterade han från sin post som general i den kongolesiska armén. Flera andra tidigare rebeller följde efter och inledde ett nytt uppror under namnet M23. M23 fick världens ögon på sig när gruppen i november intog staden Goma i östra Kongo-Kinshasa, nära gränsen mot Rwanda.

Ntaganda har knappt synts till under M23:s framfart, och avfärdar uppgifterna om inblandning som "lögner". Men bland andra FN:s experter har i en rapport pekat ut Ntaganda som en av de ledare som kontrollerar M23 på marken, och att han och andra rebelledare tar direkta order från höga rwandiska militärer som agerar efter instruktioner från den rwandiske försvarsministern James Karebebe.

Mer läsning

Annons