Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsbrottsanklagad kan få miljoner

Annons

En 35-årig serb, dömd till livstids fängelse för krigsbrott av tingsrätten men släppt av hovrätten i går, kan få ett rejält skadestånd.

Jag trodde att jag drömde, säger mannen om frisläppandet.

Justitiekanslern (JK) beslutar om skadestånd till den som felaktigt frihetsberövas. Schablonbeloppet för tiden som mannen satt häktad, 2,5 år, är 490 000 kronor.

Om man har anklagats för grova brott kan skadeståndet höjas, säger Britt-Mari Lundberg hos JK.

För krigsbrott finns ingen praxis, men den som anklagats för mord kan få dubbel ersättning enligt Lundberg.

Tillsammans med ersättning för förlorad arbetsinkomst skulle det betyda över 1,5 miljoner kronor.

35-åringen åtalades för delaktighet i en massaker i en kosovoalbansk by 1999. Svea hovrätts dom kommer den 19 december, men antas blir friande eftersom mannen släppts.

Jag trodde att jag drömde, säger 35-åringen till TT om ögonblicket då han släpptes ur häktet i Stockholm.

Han hade just träffat en representant från Serbiens ambassad när en vakt sade att han kunde gå hem.

Jag kunde inte tro det, jag frågade om jag skulle flyttas till ett annat häkte, säger han, dagen efter frisläppandet, i den enda intervju han vill göra.

Det var svårt att få över 2,5 år att gå i häktet. Det vara bara på slutet som han fick träffa andra fångar. Familjen träffade han endast var sjätte månad av praktiska skäl - de bor i Västsverige. Efter livstidsdomen i tingsrätten hade han inga "större förväntningar på livet", men hoppades förstås att hovrätten skulle fria honom.

Det var flera som sade att tingsrätten inte har så stor kompetens när det gäller sådana här brott, säger han.

Han hävdar att han aldrig har varit i den kosovoalbanska byn.

Krister Petersson, den ene av målets två åklagare, säger sig vara "synnerligen förvånad" över hovrättens beslut.

Vi tyckte vi hade en bastant tingsrättsdom att luta oss emot och den bevisning som har tillkommit i hovrätten har snarare talat till vår förmån, enligt vår uppfattning.

Eftersom hovrättens dom inte har kommit än är det svårt att säga om målet kan gå upp i Högsta domstolen, säger Petersson.

Handlar det om värderingen av vittnesutsagor kanske det inte finns så mycket utrymme till att få upp det i Högsta domstolen, men om det rör någon rättsfråga kanske det kan vara till nytta för den fortsatta rättstillämpningen, och då finns en chans i alla fall.

Försvaret ifrågasatte bland annat tillförlitligheten hos åklagarsidans vittnen som pekade ut mannen, eftersom händelserna ligger så långt bakåt i tiden.

Advokat Bertil Schultz träffade i går kväll 35-åringen på sitt kontor. Där delade de och några av den frisläpptes kompisar på ett glas serbisk rakija och hade ett känslofyllt möte.

Det var en glädjens stund, tårarna var inte långt borta hos någon som var här, säger Schultz.

Mannen berättade för Schultz att han hade förlorat hoppet när han inte släpptes direkt efter rättegången i hovrätten den 21 november.

När beskedet kom att han skulle släppas fri var det under den mörkaste stunden under hela processen. Han fattade inte, han verkade tro i går kväll att de kanske skulle komma och hämta in honom igen, säger Schultz.

Senare på kvällen återförenades mannen med sin fru och sina tre barn.

Mer läsning

Annons