Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigets lagar satta ur spel i Syrien

Annons

Syrien kan bli en skrämmande vattendelare.

För första gången sedan världen enades om krigets regler i modern tappning ignoreras de i Syrien ofta helt enligt ICRC-chefen Yves Daccord.

Jag har aldrig sett det på den nivån. Från dag ett, säger Internationella rödakorskommitténs generaldirektör till TT.

Som exemplet med de nyligen släppta svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström visar går ingen säker. I Syrienkriget är medier och sjukvård inte fredade, snarare tvärtom.

Från första dagen, nästan ännu tidigare, var vårdinrättningar mål. Går det ens att förstå vad det betyder, att i ett krig inte kunna föra sin son eller dotter till sjukhuset? För att det är den farligaste platsen att vara på.

Det säger Yves Daccord när han under ett kort Sverige-besök tar emot på Röda Korsets högkvarter vid Mariatorget i Stockholm.

Organisationen som symbol för fredat vårdarbete i konflikter etablerades redan på 1800-talet. Med Genèvekonventionerna och andra globala överenskommelser stärktes skyddet successivt under 1900-talet. Men nu verkar ett trendbrott ha skett.

Krigets regler är inte komplicerade. Man dödar inte fångar, man dödar inte skadade. Problemet är att om en part börjar tänja på detta, inte respekterar det. . . då gör motståndarsidan inte heller det, och den onda cirkeln är skapad.

Mer läsning

Annons