Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriget och kvinnorna

Kvinnor delar sällan mäns stora fascination och ibland passionerade intresse för ämnet krig.

Kvinnor har sällan makten att fatta beslut och påverka i krig.

Den mittnordiska utställningen "Kvinnor och krig", som öppnar i dag på Härnösands konsthall, låter 14 kvinnliga konstnärer från Västernorrland, Västerbotten och finska Österbotten reflektera kring ämnet Kvinnor och krig.

Det har blivit en utställning som drar åt olika håll i sina uttryck men samtidigt visar en sammanhållen attityd till ämnet.

Det är förstås svårt, kanske omöjligt, att reflektera över kvinnor och krig utan att tänka på kvinnor som offer.

Det är ju sällan kvinnor som avrättar motståndare med skott i ryggen som serberna gjorde i Srebrenica. Leija Porovics verk "Srebrenicas mödrar" är en installation där en chockerande film, nedplockad från youtube på nätet, står i centrum.

En serbisk soldat filmar massakern av bosniska krigsfångar och konstaterar på filmen att batteriet håller på att ta slut i kameran, "men fortsätt ni, det håller nog ett tag till".

– Såna här filmer ligger helt öppet på youtube. Det är människor som tycker att mördarna är hjältar som lagt ut filmerna, säger Sundsvallskonstnären Leija Porovic. Själv är hon bosnier men ingen vettig människa, oavsett ursprung, kan undvika att beröras av den grymma filmen.

Finska konstnärinnan Malin Simons gör en mer vemodig betraktelse över kriget med sitt keramiska verk "Byn". I ungefär vart femte hus saknas taket och på golvet syns en blodfläck. Det var så det såg ut i varje finsk by under vinterkriget.

De finländska konstnärerna står nära ett krig - en erfarenhet som de svenska konstnärerna lyckligt nog saknar - och kan göra ett verk som Susanne Hedmans videofilmer där två gamla kvinnor berättar, den ena var sjuksköterska vid fronten, den andra lotta vid samma front. Fotograf till filmerna var Martin Karlsson, ursprungligen från Gideå men boende i Vasa.

Bland många övertygande verk - här finns inget enda likgiltigt verk, ovanligt för en så stor utställlning - fastnar jag också för Kirstie Ekelunds två stora målningar "Striden" och "Döden". Försök att måleriskt uttrycka dånet i dödsögonblicket och den stora tystnaden efter döden.

"Kvinnor och krig" uppstod som utställningsidé 2009. Eftersom 2009 också var märkesår för 1809 års krig var det naturligt att göra utställningen till ett samarbete mellan Västerbotten, Västernorrland och finska Österbotten, de tre regioner som var direkt berörda av 1809 års krig.

Projektet drivs av landstingen i Västernorrland och Västerbotten samt Österbottens konstkommission.

Utställningen visades först på Västerbottens Museum i Umeå, därefter på Tobaksmuseet i Karleby (Tobaksfabriken i Härnösand grundades av ett finskt företag från Härnösands nuvarande vänort Karleby) och nu avslutningsvis på Härnösands Konsthall.

KONST

Kvinnor och krig

Konstutställning med 14 kvinnliga konstnärer från Västerbotten, Västernorrland och finska Österbotten.

Härnösands Konsthall. Utställningen har vernissage i dag. Under vernissagen kommer bland annat konstnärerna Maria Oldermark och Maria Bervellius att framföra performance-verket "2xMaria".