Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravtjuk: Ukraina nära inbördeskrig

Annons

Ukrainas tidigare president Leonid Kravtjuk anser att landet befinner sig "på gränsen till inbördeskrig". Oppositionen kräver amnesti för demonstranter i fängelse.

Det finns parallella myndigheter i landet och något som i praktiken är ett uppror, sade Kravtjuk i parlamentet under stående ovationer.

Kravtjuk, som var president 1991-1994, landets förste efter Sovjetunionens fall, sade under dagens parlamentssession att landet befinner sig mitt i en "revolution".

Det är en dramatisk situation där vi måste handla under största möjliga ansvarstagande. Vi måste komma överens om en plan för att trappa ner konfrontationen, sade han.

Knappt har den ukrainska regeringen avgått förrän oppositionen kom med nya krav på eftergifter från president Viktor Janukovytj. Bland annat krävs amnesti för fängslade aktivister.

Ett slags expeditionsministär under tidigare vice premiärministern Serhij Arbuzov har tagit över efter regeringen men det är oklart vilken roll den kommer att spela.

I centrala Kiev har dagen varit lugn.

Rysslands president Vladimir Putin har givit den ryska regeringen order om att uppfylla de överenskommelser länderna gjort om miljardlån och gasprissänkningar trots att Ukraina bytt regering. Förhandlingarna om överenskommelsernas praktiska utformning ska inledas så fort den nya expeditionsministären kommit på plats, uppgav en rysk regeringskälla.

Det rådde dock oklarhet om vad Putin egentligen menat eftersom han i tv-kommentarer efter beskedet tvärtom betonat att Ryssland bör "vänta" med åtminstone en del av miljardlånet till Ukraina.

Låt oss vänta tills en ny regering har bildats, sade Putin inför tv-kamerorna.

I tisdags lovade Putin efter sina samtal med EU:s ledning i Bryssel att Ryssland inte skulle omförhandla den ursprungliga låneöverenskommelsen från i höstas oavsett om oppositionen skulle komma till makten eller inte i Ukraina.

I dag är EU:s utrikeschef Catherine Ashton i Kiev för samtal med både den ukrainska ledningen och oppositionen. Hennes resa har kommenterats av Putin med att EU inte ska lägga sig i Ukrainas inre angelägenheter.

Mer läsning

Annons