Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver straff för brand-ansvariga

Annons

Knappt två dygn efter den värsta fabriksbranden i Bangladeshs historia härjas en fabriksbyggnad i Dhaka av en ny brand.

Samtidigt demonstrerar tusentals människor mot förhållandena i fabrikerna.

Branden drabbade en tolvvåningsbyggnad som hyser fyra textilfabriker. Enligt polisen handlade det om en stor brand som börjat på tredje våningen.

Enligt AFP var vissa arbetare fast på byggnadens tak, dit de flytt undan branden.

Vi kan se människor på byggnadens tak, sade kommissarie Nisharul Arif vid polisen i Dhaka.

Arbetarna lyckades bryta sönder gallren som spärrade av byggnadens översta våningar, ta sig upp och därifrån fly till en intilliggande fastighet, enligt Arif.

Minst åtta arbetare har rökskadats, skriver Reuters. Branden är under kontroll, och inga dödsfall har rapporterats.

Vi har inga förluster, men brandmännen kommer att söka igenom byggnaden för att se om någon har kvävts, säger Dhakas biträdande polischef Nisharul Arif.

Branden ska ha startat på första våningen där lättantändligt akryl förvarades.

Tusentals textilarbetare demonstrerar i dag i Dhakas utkanter. Arbetarna, som kräver att de ansvariga för katastrofen straffas, blockerade vägar och tvingade flera fabriker i det område där lördagens brand utbröt att stänga.

Jag har inte lyckats hitta min mamma. Jag kräver rättvisa, jag kräver att ägaren grips, säger en av arbetarna vid namn Shahida till Reuters.

Fackföreningarna slöt upp med kritik mot att löftena om förbättrade arbetsförhållanden för Bangladesh textilarbetare aldrig förverkligas.

Den katastrofala branden var ett resultat av förnekelse av arbetarnas säkerhet, säger fackordföranden Amirul Haque Amin.

Minst 500 människor har dött i textilfabriker i Bangladesh sedan 2006.

I lördagens brand omkom 109 människor.

Byggföretagen bakom den nio våningar höga fabrik som brann i lördags hade endast fått tillstånd att bygga en tre våningar hög konstruktion.

Vi gav dem tillåtelse att bygga en trevåningsfabrik. Men de utökade byggnaden utan något godkännande från oss, säger Habibul Islam, chef på den statliga fabriksinspektionen.

Överlevare från fabriken, som byggdes 2009, uppger att den inte hade ordentliga nödutgångar.

Regeringen och polisen i Bangladesh har inlett varsin utredning av lördagens brand - den värsta fabriksbranden någonsin i landet.

Med branden i lördags inräknad har fabriksbränder i landet dödat mer än 600 arbetare sedan 2006, men inte en enda fabriksägare har hittills ställts inför rätta för undermålig säkerhet.

Mer läsning

Annons