Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver krispaket för välfärdssektorn

Annons

Den rödgröna oppositionen kräver ett nytt krispaket som ger även kommuner och landsting möjlighet att stå emot de värsta effekterna av den ekonomiska krisen.

"Under de två närmaste åren behövs ett tillskott på minst tio miljarder extra i form av höjda statsbidrag till kommuner och landsting. Denna satsning krävs för att välfärdssektorn ska kunna stå emot de värsta effekterna av den ekonomiska krisen", skriver socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin, miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand samt vänsterpartiets ordförande Lars Ohly på Dagens Nyheters debattsida.

En av poängerna med det ekonomiska regelverket är att Sverige ska ha ett överskott i de statliga finanserna som kan användas till offensiva ekonomiska insatser när ekonomin vänder. Där är vi nu, skriver de.

Folkpartiets ekonomiske talesman Carl B Hamilton säger till TT att regeringen är väl medveten om riskerna för kommunernas och landstingens ekonomi.

Men enligt Hamilton är det mest akuta nu att se till att bankerna fungerar, att arbetsmarknadspolitiken ger jobb och att värna den privata sektorn, vilket ger inkomster till kommunerna och landstingen. Därtill kommer att en del kommuner är välskötta medan andra är vanskötta.

Hamilton är därför inte främmande för att det behövs mer riktade bidrag för att skapa största möjliga effekt. Hur sådana skulle kunna se ut är för tidigt att säga, anser han.

Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn tycker att oppositionens förslag är väldigt bra.

Thörn hänvisar till en enkät som förbundet gjort med sina sektioner, som visar att över 4 500 riskerar att förlora sina jobb.

Det är nödvändigt med mer pengar men det behövs också en dialog mellan Sveriges kommuner och landsting samt fackförbunden om fördelningen, anser hon. Det kan, enligt Thörn, handla om kvalitetshöjning i äldreomsorgen, att korta köer och minska barngrupper.

Mer läsning

Annons