Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver Kolmårdenåtal efter attack

Annons

Arbetsmiljöverket vill att åklagare väcker åtal mot Kolmårdens djurpark efter vargattacken i somras då en kvinnlig djurskötare dödades. Enligt Sveriges Radio P4 Östergötland lämnades åtalsanmälan in i går.

Arbetsmiljöverket vill att vissa omständigheter utreds vidare, men det är upp till åklagaren att ta ställning om åtal ska väckas mot djurparken eller inte.

Det är helt enkelt förundersökningssekretess, så jag kommenterar inte vad vi tar upp i anmälan, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist vid Arbetsmiljöverket i Linköping. Men när det är dödsolyckor brukar vi som regel be åklagare att titta vidare på förhållandena.

Vargattacken utreds av kammaråklagare Jan Olof Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping. Han säger att det lär dröja till nästa år innan han tar ställning till om det blir åtal eller inte.

Det vi tittat närmast på är om det förelegat någon form av vållande till annans död eller arbetsmiljöbrott. Hittills har vi mest koncentrerat oss på att klargöra vad som hänt. Framöver ska vi titta på om det finns några bakomliggande faktorer som har kunnat förhindra det här och om det ligger någon underlåtenhet bakom.

Åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket har han ännu inte hunnit titta på.

Men man ska se den som ett yttrande, inte som ett krav på åtal. Det är upp till mig att se om någon brottslig gärning har begåtts.

Obduktionen av djurskötaren är klar sedan länge, men åklagaren kommer inte på något sätt att kommentera resultatet.

Djurparken har gått ut och pratat en del men jag kan varken bekräfta eller dementera det de har sagt. Vi visste ju att det fanns den möjligheten att olyckan skulle utredas som ett arbetsmiljöbrott, så vi är inte särskilt överraskade. Det är bra att få det utrett. När man har blivit av med en kär och älskad arbetskamrat på ett så hemskt sätt så måste alla aspekter av det utredas, självklart, säger Kolmårdens zoologiska chef Mats Höggren.

Arbetsmiljöverket besökte djurparken för någon eller några veckor sedan.

Då var de inte inne i varghägnet och arbetade. De frös ju det här med att gå in till vargarna tidigare och jag vet inte hur de kommer att göra i fortsättningen, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Efter olyckan krävde Arbetsmiljöverket en arbetsskadeutredning och en riskbedömning för att förebygga att liknande olyckor sker igen.

Bakgrund

Djurskötaren hittades död inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark den 17 juni. Kvinnan, i trettioårsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i varghägnet när händelsen inträffade.

Exakt vad som hände där inne är det ingen som vet och det inte fanns inte några övervakningskameror.

Attacken beskrevs som unik. Enligt Olof Liberg, vargexpert, finns bara ett liknande fall i världen. Det inträffade för några år sedan i ett varghägn i Minnesota i USA.

Fram tills dödsolyckan har parkens besökare haft möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Den verksamheten har sedan olyckan upphört.

Mer läsning

Annons