Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver besked om vård

Kömiljarden som tränger bort svårt sjuka var ett stridsämne när handikappföreningarna i Västernorrland höll valutfrågning av landstingspolitiker.
Per Wahlberg (M) svarar med kronikergaranti.

– När alliansregeringen tillträdde 2006 var vårdköerna långa. Köerna har halverats fram till i dag, framhöll landstingsrådet Per Wahlberg till försvar för regeringens stimulansmetod.

– Men systemet är inte fulländat. Det är vi medvetna om. En viss undanträngningseffekt finns.

– Kronikergarantin i ögonvården är ett av våra recept. Det kommer fler sådana garantier på andra områden, var beskedet.

Oppositionsrådet Elisabet Strömqvist (S) var inte imponerad.

– Garanti på garantierna? Det blir ju jättekonstigt. Att sätta plåster på kömiljarden är fel väg att gå.

– Att ge stimulansmedel så att det blir en ojämlik vård är ju grymt orättvist. Nej, pengar ska fördelas efter behov. Landsting med läkarbrist som hos oss måste få större del av kakan, menade hon.

Lars-Gunnar Hultin (V) fyllde på med ammunition.

– Det här är precis som när polisen jagar pinnar och inte löser de riktiga brotten. Kömiljarden borde användas till dem som har störst behov, tyckte han.

Ingeborg Wiksten (FP) pekade på en annan form av garanti ute på hälsocentralerna.

– Den som behöver primärvård ofta ska ha rätt till en fast vårdkontakt. Det kan vara en diabetessköterska eller en sjukgymnast för den som har artros. Kontakten måste inte vara en läkare, deklarerade hon.

Gruppen kroniskt sjuka uppgår till cirka 40 000 personer enbart i Västernorrland. Det underströks av Gertie Gladnikoff från arrangerande HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan.

Det innebär att ansenligt många får stå tillbaka och skjuta på viktiga återbesök när i stället nysjuka men friskare prioriteras av vårdgarantin.

Bristen på rehabilitering och bassänger som inte används på länets sjukhus var andra heta frågor i valutfrågningen som hölls på Härnösands folkhögskola.

Roger Boork (KD) och Folke Nyström (MP) ingick också i politikerpanelen. Två partier, Centern och Sjukvårdspartiet, deltog inte alls. Enligt HSO hade de inte svarat alls på inbjudan.

Thord Carlsson, ordförande i HSO Västernorrland, lät ändå nöjd i halvtid.

– Inga revolutionerande besked kanske. Men deltagarna är nöjda. Det är huvudsaken, sa han.