Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver att BB-beslutet dras tillbaka – anklagar landstinget för att ha hemlighållit dokument

 
Ockupationen av BB i Sollefteå
Visa alla artiklar

Föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus anklagar landstingsledningen för att ha hemlighållit uppgifter om hur stängningen av BB påverkar patientsäkerheten. Nu ställs krav på att beslutet ska dras tillbaka.
– Man har vägrat att lämna ut viktig information, säger ordförande Nils-Gunnar Molin, i ett pressmeddelande.

Landstingsledningen har hemlighållit viktiga dokument. Det hävdar föreningen som kämpar för att bevara BB och kvinnovården i Sollefteå.

I ett pressmeddelande skriver föreningen att viktiga forskningsresultat förbisågs innan beslutet om att stänga BB togs och att dessa handlar om riskerna för barn och mödrar när det inte finns förlossningsavdelningar på nära håll.

– När politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd den 26 oktober 2016 skulle besluta om stängningen av Sollefteås BB vägrade landstingsledningen att lämna ut vissa dokument, säger Nils-Gunnar Molin i pressmeddelandet.

Enligt honom har det inte gjorts några analyser angående hur patientsäkerheten påverkas av stängningen.

– Att landstingsledningen undanhöll denna information för de beslutande politikerna är ett solklart brott mot kommunallagen, och det har jag redan tidigare anmält till förvaltningsrätten, säger Nils-Gunnar Molin.

Ewa Back (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och säger att hon inte riktigt förstår vilket material Nils-Gunnar Molin menar ska ha undanhållits.

– I samband med ärendet fick vi se hur en riskanalys görs och resultatet av den analys som gjorts. Jag kan ju bara konstantera att vi fått ta del av en patientsäkerhetsanalys. Jag vet inte vilket material han syftar på ska ha undanhållits från oss beslutande politiker, och jag har därför svårt att kommentera mer än så, säger hon.

MER I ÄMNET:

Så är läget efter nattens ockupation till stöd för BB – se hela sändningen här

För Plus-kunder: Entrén på Sollefteå sjukhus ockuperades av hundratals demonstranter: "Vi ska tjura ut landstinget"

TV: Barnmorska på BB i Sollefteå: "Har svårt att ta in att detta är sista natten"

MER OM LANDSTINGET:

Beslut om akutkirurgin i Sollefteå – vi sänder live i eftermiddag

För Plus-kunder: SD:s facit efter två år i landstinget – en motion om halkskydd