Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver 2,8 procents löneökning

Annons

Fackförbundet GS kräver 2,8 procent i löneökningar på ett år, dock lägst 700 kronor i månaden. Det framgår av avtalskraven som lämnades till Trä- och möbelföretagen (TMF), Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA) och Grafiska Företagens förbund (GFF) på morgonen i dag.

GS kräver också ytterligare en månads föräldralön, fortsatt utbyggnad av systemen med arbetstidsförkortning och förbättringar i avtalsförsäkringarna.

Även Livsmedelsarbetareförbundet kräver löneökningar på 2,8 procent, men minst 700 kronor i månaden. Förbundet har på morgonen lämnat sina avtalskrav till Livsmedelsföretagen, och kräver också att föräldrapenningstillägg ska ges i sex månader och ge en inkomstutfyllnad upp till 90 procent av lönen.

"Våra krav är modesta och är i linje med LO-samordningen" skriver ordförande Hans-Olof Nilsson i ett pressmeddelande. Men Livsmedelsföretagen anser att fackets lönekrav är för högt, och säger att branschen har befunnit sig i en lågkonjunktur sedan 2010.

Också IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen lämnat över sina avtalskrav till Teknikföretagen. Avtalskravet är 2,8 procent i ett ettårigt avtal. Fackförbunden öppnar dock för längre avtal om principiellt viktiga frågor kan lösas, skriver de i ett pressmeddelande. Till de frågorna hör utbyggda branschvisa system för arbetstidsförkortning och rätten till ökad tid med föräldralön.

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen tycker att IF Metalls, Unionens och Sveriges Ingenjörers lönekrav på 2,8 procent är alldeles för högt.

De kräver ett treårigt avtal med låga lönenivåer som möjliggör lokal lönebildning. Teknikindustrin har drabbats hårt av den utdragna lågkonjunkturen med omfattande neddragning av personalstyrkan i många medlemsföretag.

"Situationen är mycket allvarlig och parterna måste nu ta ansvar för att skapa stabilitet genom avtal som gör det möjligt för företagen att planera på längre sikt", skriver Teknikföretagens vd Åke Svensson i ett pressmeddelande.

Den nivån är högre än det nu gällande avtalet. Sedan vi träffade det har produktion och order gått ned och vi har sett flera stora varsel. Företagen väntar sig en långvarigt lägre efterfrågan, och vi har fortfarande inte nått botten, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Teknikföretagen vill också ha en möjlighet att lokalt avtala om lägre löneökningar än i det centrala avtalet.

Andra krav från arbetsgivarna är att företagen ska kunna justera arbetstiden efter behov och ha utökade möjligheter till visstidsanställningar. Teknikföretagen vill dessutom ha ett längre avtal, helst på tre år.

Det är viktigt för att kunna planera och skapa stabilitet.

Teknikföretagens yrkande på att få träffa lokala löneavtal sågas helt av facken.

Det strider mot våra grundprinciper, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe. Det är ett krav som har återkommit i alla år, men för oss är det helt oacceptabelt. Industrin ska sätta ett märke som ska gälla för hela arbetsmarknaden, då kan det inte sluta hur som helst lokalt, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Både IF Metall och Unionen tror att förhandlingarna kommer bli tuffa. Men trots att parternas krav ligger långt ifrån varandra är utgångsläget inte sämre än vanligt, tycker Fahlberg.

Vi kommer att ha mycket att diskutera, men det skiljer sig inte från en traditionell avtalsrörelse.

Mer läsning

Annons