Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräva böter av tiggare – hur tänker M att det kommer att funka i verkligheten?

Nu har Moderaterna tänkt ut hur vi ska få slut på "problemet" tiggande. Om de får makten – Gud förbjude – kommer de att besluta om att tiggeri blir förbjudet och straffbart.

Straffet kan bli böter eller vid upprepade tillfällen fängelse.

Citat direkt ur lagboken: "Dagsböter är en bot som utdöms av domstol för lindrigare brott, där botens storlek beror både på brottets svårighetsgrad och den dömdes ekonomiska förhållanden. Antalet dagsböter beror på hur allvarligt domstolen ser på brottet, och storleken på varje dagsbot är cirka en tusendel av den dömdes årsinkomst efter vissa avdrag".

Man får ta för givet att tiggaren inte har någon förmögenhet eller annat arbete än tiggeriet. Fängelse kan alltså bli en konsekvens av tiggeri. Apropå konsekvens har nog M inte gjort någon konsekvensanalys. Min egen lilla analys blir; ska kronofogden göra en utmätning på bötesbeloppet? Det finns knappast någon tv eller annat dyrbart som till exempel en Rolex att utmäta.

Man får ta för givet att tiggaren inte har någon förmögenhet eller annat arbete än tiggeriet.

Fängelse tror jag skulle tilltala både tiggare och uteliggare, för då har de någonstans att bo, både ett varmt boende och mat. Därför har jag ett tips till tiggare och uteliggare om en sådan lag blir verklighet – Gud förbjude – ut och tigg.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Det här utspelet gör att jag kommer att tänka på en lagstiftning som genomfördes för att antal år sedan, jag minns inte vilket parti som genomförde lagen. Men lagen skulle innebära att barn under 15 år skulle bötfällas om hen framfört cykel utan hjälm. Hur går det i hop när barn under 15 år inte är straffmyndiga? Straffet kan alltså inte bli böter eller fängelse. Det enda straffet skulle vara att barnet blir omhändertaget av socialtjänsten, och vid upprepade tillfällen framfört cykel utan hjälm sändas till ett ungdomshem.

Summa summarum, det är inte alltid det blir rätt.

Behöver jag skriva att jag ger till tiggare, kanske inte alltid pengar, i bland köper jag kaffe och en smörgås.

Roger "HOFFA" Vikberg

 

Läs också:

Politikerna är passiva när det kommer till tiggeri – ta ansvar i stället

För Plus-kunder:

Förbud mot tiggeri på gatan redan infört – men efterlevs inte: "Upplevs inte som störande av ordningen"

Länets kommuner säger nej till tiggeriförbud: "En mänsklig rättighet att få be om hjälp"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel