Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på Mauds avgång

Diskussionen om när Centerpartiets ledare Maud Olofsson ska avgå har tagit fart, efter tio år på posten för Olofsson. Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani säger till SVT:s Aktuellt att det bör ske så snart som möjligt, så att en ny partiledare kan leda den förändringsprocess som pågår i partiet.

Centern har stämma i höst och har beslutat om en extrastämma nästa år. Då ska ett nytt partiprogram antas.

Abir Al-Sahlani vill att Maud Olofsson avgår vid stämman i september.

Jag tycker i grunden att Maud gjort ett jättestort arbete i partiet men partistyrelsen har sagt att vi ska påbörja ett förnyelsearbete och jag tycker inte att vi bara kan lägga resultatet i knät på en ny ledning hösten 2012, säger hon till TT.

Al-Sahlani hänvisar till att Maud Olofsson själv sagt att hon inte vill sitta där för evigt och menar att den nya partiledaren måste få tid på sig inför nästa val 2014.

Vi ska inte göra en Lennart Daléus till, då vi bara hade ett år på oss att köra in en ny partiledare, säger hon.

Al-Sahlani har ingen egen favorit som efterträdare.

Nej, det lämnar jag till valberedningen, som jag hoppas ska orka hålla en öppen process, där medlemmarna blir delaktiga.

När Maud Olofsson för drygt två veckor sedan firade tioårsjubileum fick hon åter frågan om hur länge hon tänker sitta kvar. Som så många gånger tidigare sade hon:

Jag har bara ett svar på det: Så länge det är roligt och jag har medlemmarnas förtroende. Men det vet man ju aldrig. Jag lever i nuet. Just nu är det roligt och jag har medlemmarnas förtroende, och det räcker för mig.

Det råder inte brist på efterträdare och de främsta utmanarna är kvinnor.

Bäst till anses Annie Johansson, 27 år gammal från Värnamo, ligga. Hon kryssades in i riksdagen 2006 och blev snabbt en av partiets ledande profiler. Senast ansvarade hon för partiets valanalysgrupp.

Där finns också Anna-Karin Hatt, som var statssekreterare i samordningskansliet under förra mandatperioden och som efter valet utsågs till IT-och regionminister. Hon anses vara Maud Olofssons egen favorit.

EU-parlamentarikern Lena Ek kan inte heller räknas bort. Hon konkurrerade om posten när Maud Olofsson valdes.

På den manliga sidan finns miljöminister Andreas Carlgren och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

(TT)