Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på maskeringsförbud på arenorna

Annons

Efter gårdagens läktarskandal på Tele2 Arena vill Björn Eriksson, regeringens tidigare samordnare mot idrottsrelaterat våld, att maskeringsförbud införs på arenorna.

Jag kan inte begripa att man måste demonstrera utan mask, men man kan titta på fotboll maskerad.

Superettanmatchen mellan Hammarby och Gais bröts sedan Hammarbysupportrar tagit sig upp på en tom läktare och kastat stolsdynor, öl, sten och knallskott mot Gais-klacken. Gais visste om att attacken skulle genomföras.

Före matchen får vi höra att Hammarbys fans på ett eller annat sätt ska bryta matchen, sade Gais sportchef Jonas Lundén till Aftonbladet.

Lundén är upprörd över att arrangörerna och polisen inte kunde skydda publiken på Tele2 Arena.

Jag säger till dem på mötet att vi redan före matchen hört att Hammarbys fans ska bryta matchen, men de svarar bara med att de inte hört det. Otroligt, sade han.

De maskerade Hammarbysupportrarna, som tog sig upp på en stängd läktare på Tele2 Arena, hade forcerat dörrar som var låsta med kodlås för att ta sig in på läktaren.

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer säger till Aftonbladet att de 30-40 personerna troligen tagit sig igenom dörrarna med kraft.

Det är utrymningsdörrar som ska ge vika om man trycker på hårt. Det har med brandsäkerhet att göra, säger han.

Björn Eriksson har varit regeringens nationella samordnare mot idrottsrelaterat våld. Han ledde då den så kallade huliganutredningen, där det bland annat föreslogs skärpning av tillträdesförbud och införande av maskeringsförbud.

Om händelserna på Tele2 Arena säger han till TT:

För mig är det ytterligare ett belägg för att man ska genomföra det jag yrkade på i min utredning, nämligen maskeringsförbud. Jag kan inte förstå att det inte remissbehandlats och blivit föremål för en traditionell prövning.

Erikssons utredning kom med ett delbetänkande våren 2012 och lades sedan fram i april i år.

I år har vi har haft en händelsen i Borås när AIK inledde säsongen mot Elfsborg där 500 idioter tågade genom stan maskerade. Och nu det här. Hur många livsfarliga övningar till ska vi ha av maskerade människor innan det politiska systemet på allvar prövar frågan om maskeringsförbud?

Hammarbys Göran Rickmer säger att de skyldiga till varje pris måste gripas.

Vi har krävt att polisen prioriterar fallet. De ska titta på kameror och ta in vittnesmål, sedan finns både lagstiftning för exempelvis vandalisering och misshandel, men också en tillträdesförbudslag.

Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson menar att fotbollen måste få mer hjälp av myndigheterna för att hantera och undvika händelser som den på Tele2 Arena:

Vi måste ha hjälp med sådant här. Vi måste se till att de som gör sådant här blir lagförda och dömda, säger han till TT. Vi har genomfört en rad lagförändringar på senare år. Vi har infört förbud att beträda planen, förbud mot bengaler och annat som folk haft med sig på läktaren, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, vid ett besök i Växjö, till TT om arenavåldet.

Samtidigt har utredaren Björn Erikssons förslag om maskeringsförbud inte genomförts, trots att ett sådant förbud råder i demonstrationssammanhang:

Vi har tittat på utredningen men det var inte tillräckligt väl förberett för lagstiftning. Vi fick en massa remisskritik och folk som sade att så här går det inte att göra. Och vi behöver kvalitativ lagstiftning som faktiskt går att tillämpa för att bekämpa den här typen av brottslighet, säger Reinfeldt.

I ett uttalande på förbundets hemsida, underskrivet av Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll, samt med kommentar av Tony Ernst, ordförande i Sveriges förenade supporterunion, står bland annat:

"Detta var ett angrepp från individer som vi inte vill ha på våra läktare. Kalla dem gärna arenaterrorister, för det är vad de är".

Nilsson och Olsson skriver också att "nu sluter vi leden" och upprepar "Nu får det vara nog".

TT till Karl-Erik Nilsson: Kan du peka på några konkreta åtgärder från förbundets sida?

Vi måste ytterligare ta upp en noga diskussion, men framför allt involvera de goda fansen ännu mer. Vi har i dag en väldigt bra dialog med ledningen för supporterunionen och vi tror att det är en framkomlig väg. Det tillsammans med skarpa beslut från statsmakterna och ett ännu större fokus på de här frågorna. Vi måste komma till rätta med det här, för det finns inget alternativ.

Mer läsning

Annons