Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på gratis utsläppsrätter

Svensk stål- och skogsindustri kräver gratis utsläppsrätter i EU:s handelssystem för minskade koldioxidutsläpp.

Industrin varnar för att anläggningar annars kan flyttas ut ur EU.

Kraven förs fram i remissyttranden över EU-kommissionens klimat- och energipaket som presenterades i vintras. Paketet innehåller bland annat ett nytt system för handel med utsläppsrätter som är tänkt att gälla 2013-2020.

Förslaget innebär att industrier som omfattas av systemet ska vara tvungna att via auktion köpa en del av rättigheterna att släppa ut koldioxid. Den andelen ska trappas upp från år till år. Det ska dock finnas en möjlighet för industri som klassas som elintensiv och konkurrensutsatt att få utsläppsrätter helt gratis.

Svensk skogs- och stålindustri vill snarast få veta om möjligheten till helt gratis tilldelning blir av, och vilka anläggningar som kommer att omfattas. EU väntas dock sätta ned foten tidigast 2010.

Föreningen Sveriges Skogsindustrier skriver i sitt remissvar att pappers- och massaindustrin ska ha -100 procent gratis tilldelning-. Branschorganisationen uppger att det finns möjlighet att minska utsläppen med 30 procent jämfört med dagens nivå under de närmaste åren. Det kräver dock kostsamma investeringar, vilket gör det viktigt att utsläppsrätterna blir gratis.

Skogsindustrierna påpekar att den är utsatt för stark internationell konkurrens och att det därför inte går att låta kunderna betala ensidigt svenska eller europeiska kostnadsökningar.PETER WALLBERG/TT