Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på förbud mot "diktaturskatt"

Annons

Kraven ökar nu på att regering och riksdag ska förbjuda Eritreas kontroversiella indrivning av skatt i Sverige.

Det sker sedan en polisutredning om indrivningen läggs ned i brist på bevis.

Redan i januari väntas riksdagens justitieutskott ta upp skatten, som många eritreaner i Sverige och andra länder hävdar drivs in med hot och utpressning.

En som hoppas på ett förbud är Folkpartiets utrikespolitiske talesman Fredrik Malm.

Det här är ingen vanlig skatteindrivning utan i praktiken en sorts utpressning för att finansiera en av världens värsta diktaturer och Sverige ska inte tillåta att det sker i vårt land.

Att utredningen läggs ner visar att en skärpt lagstiftning behövs, anser Malm.

Stödjer al-Shabaab

Enligt åklagaren Krister Petersson gick det inte att bevisa vilka som skulle ha legat bakom utpressningen, och själva skatten kommer man inte åt.

Problemet är att det finns inget brott som heter indrivande av skatt, säger Petersson.

Regimkritikern och Uppsalapolitikern Rezene Tesfazion (S) var en av dem som polisanmälde. Han tvivlar på att fler kommer att göra det, även om de utsätts för brott.

Nu ser de att Sverige inte gör någonting i den här frågan. De vill inte bråka med regimen för de vill fortsätta kunna ha kontakt med sina familjer i Eritrea.

Han hoppas på ett förbud och påpekar att indrivningen stoppats i Kanada.

Skatten gagnar inte den eritreanska befolkningen. Pengarna hamnar rakt i diktaturens ficka och används för olika destruktiva ändamål. FN har visat att regimen stödjer al-Shabaab, säger Rezene Tesfazion och syftar på en FN-rapport som visar på band till den al-Qaida-anknutna gerillan i Somalia.

FN-resolution

Skatten utgör två procent av inkomsten och måste enligt en mängd vittnesmål betalas för att ambassaden exempelvis ska utfärda ett pass eller bevilja inresa i Eritrea. Många exileritreaner vittnar också om hur anhöriga i det forna hemlandet kan få problem om den inte betalas, medan andra säger sig med stolthet betala skatten.

Trots att FN:s säkerhetsråd i en resolution har krävt att den ska upphöra har Sverige inte ansett att det har varit möjligt såvitt den inte drivs in med olagliga medel.

Eritrea hävdar att skatten är frivillig.

Mer läsning

Annons