Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på fängelse för expolitiker

Annons

Den 58-åriga före detta landstingspolitiker i Värmland som anklagas för att ha lurat till sig fem miljoner kronor ska dömas till fyra års fängelse, yrkade åklagaren i sin plädering i dag.

"Jag menar att det är styrkt att hon gjort sig skyldig till grovt bedrägeri. Jag anser att hon ska dömas för grovt bedrägeri både mot landstinget och mot sin sambo. Straffvärdet är mycket högt", säger åklagaren Barbro Brännlund enligt SVT:s Värmlandsnytt.

Under förmiddagens förhandlingar i Värmlands tingsrätt förhördes kvinnans före detta sambo som enligt åtalet lurats på 965 000 kronor. 58-åringen, som tidigare erkänt det brottet, berättade att hon använt pengarna på mat och kläder och även fört över pengar till "en gammal vän", enligt Värmlandsnytt.

Den före detta politikerns systerson, som åtalats för grovt penninghäleri och misstänkt för att ha hjälpt henne med penningöverföringar, förhördes också under förmiddagen. Han förnekar brott.

När det gäller bedrägerierna mot landstinget i Värmland, enligt åtalet på drygt fyra miljoner kronor för påstådda sjukgymnastbesök, har 58-åringen tidigare nekat till brott.

Det är samma inställning som tidigare, säger försvarsadvokaten Richard Schönmeyr till TT.

I sin plädering argumenterade han för att rätten ska ta hänsyn till såväl att kvinnan mist sina politiska uppdrag som uppmärksamheter i medier.

Det har varit absurt, säger han enligt Värmlandsnytt.

Systersonen bör dömas för grovt penninghäleri, anser åklagaren. Fängelsestraffskalan för det brottet är densamma som för grovt bedrägeri.

Hans advokat yrkar dock på att åtalet ska ogillas och hävdar att mannen inte vet var pengarna kom ifrån.

Mer läsning

Annons