Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kränkande särbehandling på jobbet: Drastiska åtgärder måste tas

För några år sedan uppsteg antalet som mobbas på jobbet till 420 000 personer. Vuxenmobbningen ökar, hur mycket är osäkert. Mobbning på jobbet eller kränkande särbehandling som det heter i föreskrifter, är ett stort samhälls- och folkhälsoproblem som beräknas kosta runt 40 miljarder årligen.

Om vi tittar på antalet som blir sjukskrivna på grund av mobbning som bidragit till depression, ångest och stress så står, enligt en undersökning från SCB, från hela fem procent av den totala sjukvårdskost­naden i Sverige för kost­nader, cirka 174 miljarder kronor, som rör mobbning på jobbet. Det är sjukt mycket pengar som skulle ha kunnat läggas på betydligt bättre saker.

■■ För fler insändare, klicka här.

Varför får detta fortsätta, varför är det ingen som riktigt tar i problemet med mobbning på jobbet? Vem förväntar vi oss ska ta tag i detta gigantiska problem om inte beslutshavare i riksdag och regering. De måste inse att det behövs göra något drastiskt för att motverka vuxenmobbningen.

Visst, det har gjorts för­­sök med att skapa en ny föreskrift för psykosocial arbetsmiljö men våra er­farenheter av den tidigare föreskriften som enbart behandla kränkande sär­behandling användes sällan och vad tror man ska hända med den nya att den ska användas flitigare i dessa frågor på arbets­platserna?

Som det ser ut nu så kommer väl vuxenmobbningen öka ännu mer om ingen faktiskt tar sitt ansvar och sätter ner foten. Vi tror att det behövs en heltäckande mobbningslagstiftning som gör det möjligt för människor att ta sig ur, utan att fara allt för illa. En mobbningslagstiftning som sätter ner foten en gång för alla,så att mobbning på jobbet blir ett brott och där det är den som mobbar som ska komma med bevis för att mobbningen inte har skett.

Vår uppmaning riktar sig till er beslutsfattare som kan påverka i denna fråga, tar sitt ansvar och faktiskt gör något åt den verkliga problematiken och att ni slutar blunda för det hjälper ingen, inte minst de som faktiskt är utsatta för vuxenmobbning! 

Linda Mathiasson

Ordförande i Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Lisbeth Pipping

Föreläsare och författare

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel