Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramforspolitiker får rejäla lönelyft

Många av Kramfors kommuns förtroendevalda politiker kan se fram emot rejält höjda arvoden. Största löneökningen får nyinrättade bas-nämndens ordförande Gunilla Nilsson (S) vars årsarvode ökar med 160 000 kronor till 420 000 kronor.

Annons

Det är kommunens arvodeskommitté som föreslagit ändringar efter att ha gjort en översyn av reglementet om ekonomisk ersättning till kommunalt förtroendevalda.

Nämndernas vice ordföranden har sedan 2007 ett fast årsarvode. Tidigare gällde ett lägre arvode med möjlighet till ersättning för förlorad arbetsförtjänst, förättningsarvode samt sammanträdesarvode.

Eftersom det visat sig i flera fall att årsarvodet inte kompenserat fullt ut föreslås att man återgår till det gamla systemet. Därmed får de berörda politikerna ett lägre arvode men istället får en mer rättvis ersättning för den faktiska arbetstid man lägger ner på sina uppdrag.

Då det gäller ordförandena i nämnderna behåller man däremot årsarvodet. Något som i det flesta fall ger rejäla löneförhöjningar. Gunilla Nilsson, ordförande i bistånd-, arbetsmarknad- och socialservicenämnden, får ett årligt lönepåslag med drygt 160 000 kronor. Hennes nya lön från och med första januari blir enligt förslaget 420 000 kronor.

Även Gudrun Sjödin (S), ordförande i barn- kultur- och utbildningsnämnden, har anledning att känna sig nöjd. Hennes lön, eller årsarvode, ökar med drygt 105 000 kronor till 300 000 kronor.

– Uppräkningarna görs efter att vi bland annat har tittat på arvodesnivåerna i våra grannkommuner Sollefteå och Härnösand, säger personalkontorets lönekamrer Sune Fröberg.