Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramforsdebutant först ut på nystartat Norrlandsförlag

Mikael Holmberg från Kramfors debuterar som författare med romanen "Drömfaktorn". Boken är den första som getts ut på det lilla nystartade förlaget North Chapter i Umeå, där man satsar speciellt på norrländska författare.

Annons

Efter 13 år i Stockholm vände Anna Granlund hem till Umeå. Här startade hon i år bokförlaget North Chapter, och den första boken som hon har gett ut är skriven av Mikael Holmberg från Kramfors.

Anna Granlund tröttnade på Stockholms besvärliga sidor med stress och långa restider. Samtidigt kändes det spännande att flytta hem till Umeå:

– Det har hänt mycket positivt i Umeå, och det var perfekt att komma hit lagom till kulturhuvudstadsåret, säger Anna.

Eftersom hon under åren i Stockholm jobbade främst inom bokbranschen var det naturligt att ta tillvara de erfarenheterna och starta ett eget bokförlag. Ambitionen är att lyfta fram den norrländska litteraturen, eller som förlaget skriver i en annons: sparka upp det litterära Norrlandsfönstret på vid gavel.

Hittills har det gått över förväntan, Anna hade hoppats på att få in ett par manus om året, men fler potentiella författare har hört av sig än hon hinner med. En roman är redan publicerad, och ytterligare fem står klara på tur.

North Chapters första publicerade roman heter Drömfaktorn och är skriven av Mikael Holmberg. Han är uppvuxen på Skarpåkern i Kramfors, det var lugnt och tryggt, säger han, han gick gymnasiet på Ådalsskolan, och sedan blev det lärarstudier i Umeå. Efter en kort sejour i Östersund arbetar nu Mikael som språklärare på en skola i Umeå.

Skrivandet har länge varit en viktig del av hans liv.

– Men jag skrev för skrivbordslådan, jag antar att det var Jante som spökade, tills jag insåg hur betydelsefullt det var med läsare, säger Mikael Holmberg.

Han fick en novell publicerad i Provins, och den bekräftelsen blev till uppmuntran och stöd. Novellen är inspirerad av Pär Lagerkvists Dvärgen. Andra inspirationskällor är Stig Dagerman, Hemingway och chilenaren Roberto Bolaño.

Och i år publicerade han romanen Drömfaktorn. Den handlar om en ung kvinna som flyttar från inlandet till Umeå. Livet leker, men problem tillstöter och hon ställs inför svåra val och tuffa utmaningar. Mikael själv beskriver romanen som både chic lit och generationsroman.

– Jag var trött på bittra, unga män, det finns redan för många av dem i litteraturen.

Romanens handling är starkt geografiskt förankrad i staden Umeå. Ambitionen är tre böcker om Umeå i olika genrer. Just nu arbetar Mikael med en hårdkokt pusseldeckare i studentmiljö, formen för den tredje romanen är ännu inte bestämd, men det finns funderingar kring ett relationsdrama.

– Idealet vore att arbeta halvtid som lärare och ägna resten av tiden åt författarskapet, säger Mikael Holmberg.