Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramforsbo ska utsättas för extrema påfrestningar

Vad händer när den mänskliga kroppen utsätts för extrema påfrestningar? Det ska studeras genom Kramforsbon Claes-Göran Ersons 220 mil långa skidfärd över Grönland.

Tidningen berättade den 15 mars om att 60-årige Claes-Göran Erson från Kramfors för fjärde gången ägnar en sommar åt att under hårda och påfrestande former åka skidor över Grönland. Den här gången följer inte Erik Abrahamsson med honom. Istället får han sällskap av sin gamle lumparkompis Björn Leander.

Duon har förberett sig och tränat under en längre tid för att kunna genomföra färden som utgår från staden Thule. Målet är jordens nordligaste fastlandspunkt; Kap Morris Jessup. Färden beräknas ta tre månader och påbörjas i slutet av maj.

Två studenter på Mittuniversitetet tar tillfället i akt och gör ett examensarbete om expeditionen.

Bland annat ska forskarna utröna hur kroppen förbränner allt fett, hur muskulaturen utvecklas och vilken inverkan kylan har på finmotoriken.STEN ENGBLOM
070-320 49 70

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67