Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramforsbad får snälla hajar

Hajar har intagit Ådalshallens bad, men snälla sådana. De pryder ena väggen på barnavdelningen. Anna Norvell har i sommar gjort den stora väggmålningen.

Det är egentligen ett projekt i två delar som nyligen slutfördes. Förra sommaren målade hon väggarna med färger som skulle harmonera med hajbilden.

– Jag gillar att jobba med offentliga utsmyckningar och då med hela rummet i ett helhetstänkande, berättar hon.

Tanken är också att bilden ska kopplas till söderhavsmotivet som är målat på vuxenavdelningen. Innan Anna Norvell bestämde sig för motivet frågade hon bland annat några barn vad de skulle tycka om det.

– Man vill ju inte att de ska bli skrämda. Men det här är leende och mätta hajar. I bilden finns också andra fiskar som är bekanta från barnfilmer.

Hon förklarar att offentlig utsmyckning handlar om en balansgång mellan olika hänsyn.

– Det får inte bli för tamt, men måste samtidigt fungera för de människor som kommer att se konsten.

Med målningen vill Anna Norvell fånga känslan av att sväva i vatten. Den visar också en varm och skön miljö att drömma sig bort till.

Hon är just nu även aktuell med en utställning på Kulturmagasinet i Sundsvall, då handlar det om oljemålningar på duk. Intressant är också att konstnärskapet ligger i släkten då hennes morfar hette Nils-Gunnar Johansson.