Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viteshot mot Björknäs

/

Nu tar Kramfors kommun i med hårdhandskarna mot det lettiska företag som äger Björknäs sjukhem.

Förfallet måste stoppas annars hotar flera typer av "böter" i form av vitesförelägganden.

Annons

– Det är väldigt förfallet och vandaliserat. Ägarna har polisanmält vandaliseringen men i slutändan är det ändå deras ansvar, säger miljö- och byggchef Siv Sundström.

Förfallet har dock inte gått så långt att kommunen i det här läget har någon laglig möjlighet ålägga ägarna att riva huset. Det går bara om det är så förfallet att det riskerar att rasa och på så sätt är farligt.

Däremot måste ägarna, Sia Kramfors Waterfront Development, inom två månader efter att de delgivits beslut se till att alla fönster och dörrar är stängda och lagade alternativt förtäckta.

– I dag står dörrarna öppna och nästan alla fönster är sönderslagna.

Läs tidigare artikel: Björknäs sålt till Lettland – för en krona

I ett par tidigare omgångar har ägarna också täckt för krossade fönster med byggplattor, men det sista brevet med krav på åtgärder som kommunen skrivit har de inte svarat på och inte heller åtgärdat förfallet.

Om man inte ordnar till dörrar och fönster hotar ett vite på 50 000 kronor.

Dessutom förelägger miljö- och byggnämnden det lettiska bolaget att även ha löpande tillsyn och löpande underhåll av det gamla sjukhemmet. Det föreläggandet följs av ett vite på 5 000 kronor för varje vecka som det finns trasiga fönster eller dörrar.

Till detta kommer även ett tredje vite som hänger samman med att ett garage på fastigheten brann ner för några år sedan.

– Från den branden finns mycket bråte och glassplitter som ligger kvar på fastigheten.

Ifall inte det avfallet städas bort inom fem månader hotar ytterligare ett vite på 10 000 kronor.

Mer läsning

Annons