Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se kommunens siffror

/
  • Per-Erik Qvarnström, Ragnhild Lindström, Birgitta Hallén och Ulf Eriksson från Bollstabruks intresseförening kämpar för sin simhall.
  • Per-Erik Qvarnström, Ragnhild Lindström, Ulf Eriksson och Birgitta Hallén från Bollstabruks intresseförening vill se hur Kramfors kommun räknat hem en besparing på att lägga ned Bollstabruks simhall

Hur räknar Kramfors kommun hem besparingen att lägga ned Bollstabruks simhall? Det undrar ortens intresseförening som anser att kommunen inte vill lämna i från sig sina kalkyler.

Annons

En utredning har startat för att undersöka om det är möjligt att elever från Bollstabruk åker till Kramfors och får simundervisning på Ådalshallen. Tekniska avdelningen och barn-, kultur- och utbildningsnämnden samarbetar för att få med aspekter som schemaläggning, lokalutnyttjande och busstransporter.

Simhallens framtid diskuterades vid en medborgardialog i våras där kommunens politiker och tjänstemän deltog. Möjligheten till nedläggning nämndes. Men Bollstabruks intresseförening vill veta i detalj hur detta ska räknas hem.

– Man säger att det blir en besparing på 800 000 kronor om året genom att lägga ned. Men vi vill se hur det ska gå till, säger Per-Erik Qvarnström.

Ragnhild Lindström och Ulf Eriksson har under allmänhetens frågestund vid kommunfullmäktige lyft simhallsfrågan. Intresseföreningen har mejlat tekniska kontoret. Känslan i gruppen är dock att kommunen inte vill redovisa hur 800 000 kronor ska sparas in.

– Det är nonchalant, det är som att de redan har bestämt sig, säger Birgitta Hallén.

Staffan Östman, chef för kommunens tekniska avdelning, förklarar att den efterfrågade informationen ska lämnas ut när den är klar.

– Vi försöker inte dölja något, men det här är ännu så länge internt material. Alla som vill ska få samma chans att se materialet, men först måste det vara kvalitetssäkrat så att det inte blir några felaktigheter.

Från intresseföreningen framhålls de siffror man själva fått fram.

– I september, som inte är en toppmånad, var det 1 800 besök på badsidan, varav 385 skolbarn, säger Birgitta Hallén.

– I besparingen på 800 000 har man inte tagit med att det kommer att behövas fler lärarresurser om barnen ska åka till Ådalshallen för att bada, säger Ragnhild Lindström.

I vidare bemärkelse tror man att en nedläggning av badet är ett led i en nedrustning av Bollstabruk som förlorat vårdcentral, folktandvård, äldreboende och bibliotek. Man fruktar att Ytterlännässkolan då kan stå på tur. Samtidigt framhålls att Bollstabruk är kommunens näst största tätort.

– Det var med Ytterlännäsbornas skattepengar som badet byggdes innan kommunsammanslagningen. En rivning vore kapitalförstöring, säger Ulf Eriksson.

Annons