Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga endurobana i Nora

Annons
Vill bygga endurobana i Nora

Norabygdens IK vill bygga en så kallad endurobana vid den nuvarande motorbanan. Alltså en form av slinga för att köra motorcykel i obanad terräng.

Problemet är bara att den tänkta enduroslingan ligger vid ett av länsstyrelsens och skogsvårdsstyrelsens naturvårdsobjekt. Det gäller ett sumpskogsområde med klibbal. Alarna är grova och uppemot 25 meter höga.

Sumpskogar av den typen är hemvist för en hel del skyddsvärda arter och får som så kallade nyckelbiotoper inte skadas.

Förslaget till beslut hos miljö- och byggnämnden i Kramfors är att säga ja till ansökan. Men samtidigt ställs en rad miljö- och naturvårdskrav.

Avsikten med kraven är bland annat att banan inte ska få påverka vattenföringen vid alskogen som ligger norr om Mörttjärnen.

Därför får slingan inte ha ett djup på mer än 15 centimeter. Detta för att inte spåren ska innebära en form av dikning med uttorkning som risk.

Dikning tillåts förstås inte heller och det ska finnas en färdig olycksplan om något skulle hända, ett haveri med utsläpp av olja eller bränsle. Dessutom flyttas banan uppåt i terrängen för att ha en barriär mot sumpskogen om en olycka skulle inträffa.

I kravlistan som miljö- och byggnämndens arbetsutskott föreslår nämnden besluta om ingår även vissa bullervillkor. Bullret får inte överskrida naturvårdsverkets normer. Mätningar som redan gjorts visar att bullernivån heller inte verkar bli något problem.

Vid depån för motorcyklarna ska det finnas en hårdgjord platta som förhindrar eventuellt spill att rinna ner i marken. Innan den plattan är klar krävs en miljömatta som underlag. Det är också viktigt att eventuellt miljöfarligt avfall transporteras bort till godkända anläggningar, står det i förslaget till beslut. Frågan avgörs av nämnden på torsdag.

anders lidén

Mer läsning

Annons