Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket mörker i Nora!

/

Gunilla Lindstöm i Ry, Nora, upptäckte att fyra belysningsstolpar var borta. Hon tycker att landsbygden drabbas hårdast när Kramfors kommun ska spara pengar.

Annons

För ett par veckor sedan släcktes fyra belysningspunkter längs vägen vid Gunilla Lindstöms fastighet. Hon tänkte att det var ett tillfälligt fel, men så häromdagen fann hon de fyra stolparna med betongfundament liggande vid vägen på hennes mark.

Kramfors kommun och Trafikverket släcker totalt 400 gatlyktor för att spara pengar. Arbetet har börjat i höst och fortsätter nästa år. Gunilla Lindström tycker att det är fel väg att gå.

– Vill man att ungdomar ska flytta hit så är detta inte positivt.

Hon flyttade till Ry för den stora hobbyn att träna travhästar, både egna och andras. Belysning vid vägen är värdefullt när hon är ute med hästarna. Hon tycker också att det känns bra när hon går till brevlådan eller ska dra ned soptunnan.

– På andra sidan vägen finns sommarstugor där folk brukar vara även på hösten när det blivit mörkt. Så det blir som en liten korsning och man hade väl kunnat lämna belysningsstolpen som stod här, menar hon.

Gunilla Lindström var beredd att betala för den stolpen, med en driftskostnad på 600 kronor per år.

– Men jag skulle då också fått betala en engångsavgift för abonnemanget på 25 000 kronor.

Lennart Wedin, ingenjör vid tekniska avdelningen, berättar att enskilda kan få ta över belysningsstolpar.

– Men då måste de stå så nära dennes hus att det går att koppla in på det befintliga abonnemanget. Annars blir det orealistiskt dyrt att lösa ett nytt abonnemang. I det här fallet står huset rätt långt från vägen.

Trafiksäkerheten avgör vilka ljuspunkter som ska lämnas. Brevlådor på en plats spelar in, särskilt brevlådor knutna till fast boende.

– Men detta är alltid en bedömning från fall till fall.

Mer läsning

Annons