Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt tolka signalerna

/
  • Gunilla Wallén och Andreas Hägg talade om hur självmord bland unga kan förebyggas.

Hur kan man förhindra självmord bland unga? Kring det temat kretsade måndagens seminarium på församlingsgården i Kramfors.

Annons

Ämnet lyftes med anledning av den pågående psykiatriveckan. Kramfors och Sollefteå kommuner och deras samordningsförbund i samverkan med landstinget, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa och Svenska kyrkan stod bakom arrangemanget. Under tisdagen genomförs ett motsvarande seminarium på församlingsgården i Sollefteå.

Utgångspunkten är att det varje år sker omkring 1 500 självmord i Sverige, tre gånger så många som dör än i trafiken. Det är inte bland de unga som de flesta självmorden sker. Däremot utgör unga den enda grupp där självmorden sedan 70-talet inte minskat, snarare märks en viss ökning.

Gunilla Wallén, förbundsordförande i SPES, Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes stöd, berättade om sin organisations verksamhet. SPES vill bland annat öka kunskapen om suicid som ett samhälls- och folkhälsoproblem samt motverka fördomar.

Erik Andersson förklarade hur han och andra i Umeå jobbar med suicidprevention med inriktning mot unga i ett samarbete mellan kommun och landsting.

– Bland annat har alla rektorer genomgått utbildning i MHFA, för att lära sig tolka signaler hos eleverna, berättade han.

Just MHFA och YMHFA, med inriktning mot unga, beskrevs av Andreas Hägg, Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen, och Björn Olsson vid psykiatrin i Kramfors. Metoderna används för att identifiera tecken på psykisk ohälsa. Över 100 personer i Kramfors och Sollefteå har genomgått utbildningen i år.

Kyrkoherde Agne A Andersson berättade om sina erfarenheter vid händelser när unga tagit sina liv och möten med anhöriga

Mer läsning

Annons