Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt för jämlikhet med skattefinansierad välfärd

/
  • Med regeringens skattesänkningar kastas vi 100 år tillbaka i tiden, hävdade K-G Wanngård.

K-G Wanngård från LO-distriktet i Stockholm föreläste i går kväll på Lunde Folkets hus om jämlikhet, välfärd och skatter. Han konstaterade att jämlika samhällen är bäst för alla, och ställde sedan frågan varför utvecklingen går åt andra hållet.

Annons

Något definitivt svar på sin egen fråga gav han inte, men pekade dels på det han kallade för de borgerliga partiernas tvärtomspråk, dels riktade han udden mot arbetarrörelsen, och då kanske främst det socialdemokratiska partiet, som han menade inte förde någon debatt kring dessa viktiga frågor.

– Jämlika samhällen är bra för alla på alla områden, sa K-G Wanngård, med hänvisning till boken Jämlikhetsanden.

Enligt Wanngård har jämlika samhällen lägst brottslighet, friskare människor och nöjdare medborgare. Det bästa sättet att uppnå jämlikhet är genom skattefinansierat välfärdssystem.

– Det är ett oöverträffat system, sa K-G Wanngård, och frågade retoriskt:

– Var någonstans i världen har det någonsin funnits ett system med låga skatter som har fungerat lika bra?

Den skattefinansierade välfärden utjämnar sociala skillnader, garanterar alla lika start i livet, och ser till att vård, skola och omsorg fördelas enligt behov och inte efter betalningsförmåga. K-G Wanngård var därför bekymrad över att Sverige är det land som sänker skatterna snabbast i världen.

Han var också orolig att nästa områden som kommer att drabbas av försämringar till följd av skattesänkningar blir föräldraförsäkringen och förskolan, och äldreomsorgen.

K-G Wanngård avslutade sitt engagerade och personliga föredrag med en uppmaning att stå upp för skattefinansierad välfärd.

Mötet arrangerades av ABF Västernorrland.

Mer läsning

Annons