Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt beslut väntar för föräldrarna i Mjällom

Annons
Viktigt beslut väntar för föräldrarna i Mjällom

Skolverkets beslut att ge Mjälloms byaförening grönt ljus kom förra helgen som ett glatt, men överraskande, besked. Men när glädjen och festen lagt sig återstår hårt arbete att bygga upp skolan. Mjällomsföräldrarna har även ett viktigt beslut att ta - ska våra barn flytta tillbaka eller fortsätta i Nordingrå?

En av den framtida arbetsgruppens arbetsuppgifter är att göra en marknadsundersökning för att kontrollera intresset bland familjerna i Höga kusten för att välja en friskola som skolgångsalternativ.

Tidningen har gått steget före och ringt runt till de familjer i Mjällom som har barn i klass 1-5 på Nordingråskolan för att ta reda på hur inställningen är för en eventuell tillbakaflytt.

I förskoleklassen på Nordingråskolan finns det inte någon elev från Mjällom och sexans elever börjar nästa år i Herrskogsskolan. Om byaföreningens planer att starta sin friskola redan till hösten går i lås, är det 15 elever i 10 familjer som tidigare gått på Mjällomsskolan och som nu står inför valet att flytta tillbaka eller fortsätta gå i Nordingrå.

Resultatet av Tidningens rundringning visar på en stor glädje över beviljandet och en stark kämpaanda för byn.

- De flesta av oss blev nog tagna på sängen när vi fick klartecknet häromdagen. Vi var inställda på fortsatt kamp och funderade mest över hur vi skulle gå tillväga i den, berättar Jan Hägg som har tre barn, varav två kommer ifråga för en tillbakaflytt.

- Jag är helt klart positiv till en friskola och tror på idén. Men även om skolan inte skulle bli en realitet känns det som om vi har en trumf på hand i och med att vi fick rätt mot kommunen.

De flesta som redan nu har bestämt sig för att flytta tillbaka pratar om den goda och lugna arbetsmiljön som fanns på Mjällomsskolan.

- Men det är inte helt lätt att ta ställning, säger Lena Nordlander, kassör i byaföreningen.

Under striden för Mjällomsskolans fortsatta existens var hon en av de främsta förkämparna, nu är sitsen en annan.

- Naturligtvis är jag glad över att vi fått tillstånd, men det känns tokigt att skicka barnen fram och tillbaka. De har nu fått nya kompisar och trivs bra. I slutändan är det de som får bestämma hur de vill ha det, konstaterar Nordlander.

Eva Svanlund och hennes man har redan bestämt att dottern ska gå kvar i Nordingrå oavsett vilka erbjudanden arbetsgruppen för friskolan kommer med.

- För byns skull är det bra om det finns en skola och på så sätt gläds jag. I just min dotters fall passar det att gå i en större skola och vi bestämde redan från början att inte kämpa för Mjällomsskolans fortlevnad.

När man går i en liten skola kan det ibland hända att man blir ensam i sin klass. Carina Smedbergs dotter, som nu går i femman, var för ett år sedan i den situationen.

- Det var ett lyft för henne att komma till en skola med klasskamrater som är lika gamla som hon själv.

Carina Smedberg säger sig vara positiv till friskolan och att hon är solidarisk med Mjällom.

- Fast ibland undrar jag om vi kämpar för bygden eller för barnen. En viktig ingrediens i om vår dotter ska börja friskolan är vilken inriktning den kommer att få.

ann-cathrin granbäck

0612-77 17 62 ann-cathrin.granback@tidningen.to

Mer läsning

Annons