Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att behålla en levande berättartradition

Annons
Viktigt att behålla en levande berättartradition

I går var det böckernas och berättarnas dag på Bollsta bibliotek och Ytterlännässkolan. Maggis Frisk och Bo R Holmberg inspirerade högstadieelever till läsande och framhöll betydelsen av en levande berättartradition.

- Det är viktigt att vi ger barn och ungdomar ett bra språk. Risken är att de missar det om de sitter för mycket framför datorn, säger biblioteksföreståndaren Svea Larsson.

Bo R Holmberg från Örnsköldsvik, men med rötterna på Loön i Styrnäs, berättade om handlingen i några av hans ungdomsböcker.

Boken "Visgossens bror" tar upp de fruktansvärda häxprocesserna i Torsåker 1675 då 71 personer, varav en 62 vid ett och samma tillfälle, avrättades och brändes.

Bo R Holmbergs dramatiska berättelse verkligen fångade eleverna.

- Det var en varm dag när kvinnorna släpptes ut ur kyrkan och möttes av en massa män med störar som utgjorde en spetsgård. I spetsgården ingick deras egna män och släktingar. De föste kvinnorna mot vad som i dag kallas Häxberget och där de halshöggs och kastades på elden för att de påstods vara trollpackor.

Bo R Holmberg berättade även om rövarna vid Skuleberget, om de sällsamma varelser som kallas vittra samt en nutida berättelse om kärlek.

Maggis Frisk är intendent vid Örnsköldsvik bibliotek och en stor förkämpe för att hålla liv i den muntliga berättartraditionen.

- Man ska inte fnysa åt sägner för ofta finns det ett korn av sanning i dem. En markägare utanför Örnsköldsvik frågade oss om han fick gräva på ett ställe eftersom han hört att det skulle ligga en ryss begravd på en björnfäll. Vi sade att det bara var att gräva, men det visades sig att en person, visserligen inte en ryss, faktiskt låg begravd på en björnfäll.

Maggis Frisk menar att det är viktigt för demokratin att människor både lär sig att lyssna och berätta.

Ytterlännsskolan anordnade också en egen bokjury där högstadieeleverna fick rösta på vilka böcker de ville. Harry Potter-böckerna toppade denna lista med en massa böcker på delad andraplats, bland annat Sandor slash Ida och Cell Grön. Författare som Tolkin och Jan Guillou fanns med högt på listan.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons