Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibyggerå skafferi – satsar på lokala och ekologiska råvaror i Docksta

Lokalt producerad livsmedel blir allt mer efterfågad. Särskilt om den är ekologiskt framtagen – som hos "Vibyggerå skafferi" i Docksta.

Annons

Där har paret Gabrielle Näslund och Anders Holmgren hängt på trenden med närproducerat.

Båda har fortfarande heltidsjobb vid sidan av sitt nya projekt - att erbjuda ekologiska köttlådor av nöt, lammkött och i viss mån sälja lantägg.

När det blir ägg över hos sexbarnsfamiljen säljs också de till kunderna.

Vibyggerå Skafferi har egna lamm och frigående höns.

– Hela idén bygger på att man ska kunna köpa lokalt producerat kött utan att behöva gå omvägen genom industrin, säger Gabrielle Näslund.

Nötköttet får de från hennes bror Kristoffer, som bor i Docksta Nyland. Han bedriver ett större ekologiskt lantbruk. Vibyggerå Skafferi tar emot beställningar från kunder och så slaktas djuret när man fått motsvarande ett halvt eller ett helt djur.

Köttet slaktas och styckas i Ramsele, säljs i 10-kiloslådor, och körs ut i lådor till kunderna.

– När det gäller lammkött så har vi dels egna lamm på gården och dels lamm hos min bror. Själv har han inte tid att hinna med hanterintgen av köttlodorna.

Just närheten till djuren ser Anders Holmgren som ett tungt försäljningsargument.

– Många vill veta vilket kött de äter, att djuren haft det bra. Här kan de till och med se djuren ute på bete, säger han.

Själva har man även frigående höns och säljer även ägg efter tillgång.

– Men med sex barn i åldern 6-15 år så går det åt en hel del ägg här hemma.

Den stora barnaskaran och att de själva har egna heltidsjobb gör att Vibyggerå skafferi än så länge mest är att betrakta som ideellt arbete. Ingen direkt inkomstkälla ännu.

Gabrielle arbetar som förskollärare vid friskolan och Anders som svetsare hos Dockstavarvet.

Anders Holmgren och Gabrielle Näslund äter frukost med ett av familjens sex barn, Marlon.

– Vi tror på den här idén, att vinna tillbaka makten över maten, och kan dessutom bonden som nu få lite bättre betalt än när köttet säljs till industrin är det en bonus.

På sikt skulle de gärna vilja kunna bärja sälja även förädlade egna charkuterier och kanske till och med ha ett gårdsslakteri, men det är än så länge inga konkreta planer.

Mer läsning