Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tittar in i nya Teatern

/
  • Herberts rum och flera grupprum byggs om till ett nytt stort teatercafé. Premiär blir det vid Tomas Ledins konserter nu till månadsskiftet.
  • Nu behöver den som är lite ostadig inte längre stödja sig på elementen.
  • Foajén har blivit större och ger utrymme för kommande mingel.

Folkets Park i Kramfors har gått i graven. Lär er i stället begreppet "Teatern och teatercafét".

För det är den inriktningen kommunen nu satsar på.

– Teatern i Kramfors är faktiskt den största i hela Västernorrland, säger Sune Johansson som är rektor för Kulturskolan.

Annons

Det är via Kulturskolan som verksamheten ska drivas. En satsning som dessutom började med en nu pågående renovering av lokalerna för ett par miljoner kronor.

Kommunen tog över byggnaden för ungefär ett år sedan efter att "Föreningen kamraterna fått" problem att klara ekonomin.

Nu ska kostnaderna ha pressats ner, bland annat genom att inte ha någon fast anställd personal. Dessutom har gamla Festo hyrts ut till Arbetsmarknadsenheten som har den för kontorsverksamhet och Cupol hyrs till ABF.

I stället koncentreras engagemanget till själva teaterverksamheten.

En stor del i projektet är det nya teatercafé som byggs. Där använder man gamla Herberts rum och några andra mindre grupprum som byggts samman.

– Det kommer att bli väldigt fint och stort café, med plats för minst 200 personer. Utnyttjar man även foajén och en del andra utrymmen kan nog hela publiken fika samtidigt.

Förhoppningen är att den första etappen, med bland annat teatercafé, ska vara färdig till Tomas Ledin håller sina tre konserter 28 februari och 1 mars. Då är teatern fullsatt vid samtliga föreställningar.

Efter ombyggnaden har antalet platser minskat från 580 till 500, färre än så vill Sune Johansson inte ha. Teatern ska kunna användas vid stora evenemang.

– Att byta ut stolarna är däremot något vi inte har med i planerna för närvarande. Det skulle bli väldigt dyrt och kosta flera miljoner kronor.

Hela ombyggnaden kommer att avslutas 2015 och i nästa etapp ingår bland annat renovering av ventilation i teatern, renoverade loger, utvändig upprustning och renovering av tak.

Mer läsning

Annons