Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inte suttit still i båten"

/
  • Miljöchef Olle Bertilsson berättar att på många områden ska landstinget blir mer miljöanpassat.
  • En ny upphandling av länets kollektivtrafik ska innebära fler fordon som går på fossilfria bränslen.
  • Andelen ekologiska livsmedel hos landstinget femdubblades i våras, från 5 till 25 procent.
  • Antalet recept på antibiotika minskar och därmed också risken för resistenta bakteriestammar.

Bara på ett par områden ligger Västernorrland på den övre halvan bland landets 21 landsting i redovisningen av miljönyckeltal för 2012.
När det gäller andelen ekologiska livsmedel var vi till och med sämst i landet.
– Men vi har inte suttit still i båten, säger miljöchef Olle Bertilsson på landstinget.

Annons

Bakom sammanställningen ligger Sveriges kommuner och landsting som redovisar miljöarbetet för fem mätbara nyckelområden.

Olle Bertilsson säger att det är jättebra att man gör jämförelser mellan landsting och kommuner. Att det är viktiga områden som lyfts fram.

Det nyckeltal där Västernorrland ligger bäst till är i arbetet med att minska antalet utskrivna recept på antibiotika. Det är bara fyra län som hunnit längre. Det har skett en stadig minskning. År 2008 skrevs det ut 395 recept på antibiotika per 1 000 innevånare i länet, mot bara 327 recept förra året.

I Stockholm får nästan varannan person antibiotika varje år, med de risker för resistenta bakterier det innebär.

– På vissa områden ligger vi jättedåligt till, men vi jobbar med detta och det kommer att ske förändringar.

Ett sådant område är inköpen av ekologiska livsmedel. Där har landstinget legat i botten med bara 5 procent ekologisk mat förra året, men i år ser det helt annorlunda ut.

– Efter en ny upphandlingsomgång som trädde i kraft i våras kommer vi nu upp till 25 procent ekologiska livsmedel. Det betyder ett rejält kliv i jämförelserna.

Han påpekar att olika avtal och upphandlingar påverkar vilka nyckeltal som kan redovisas. Ett annat sådant område är förnyelsebara bränslen i kollektivtrafiken.

– Där ligger vi också dåligt till. Men även där kommer det att bli bättre. Kollektivtrafikmyndigheten håller på med en ny upphandlingsomgång och där ställs det hårdare krav på förnyelsebara bränslen.

Däremot ligger landstinget i Västernorrland okey till med att få ner energiförbrukningen i de lokaler landstinget bedriver verksamheter i. Där har Västernorrland 8 kommuner framför sig och 12 bakom.

– Vi har jobbat hårt med energieffektiviseringar och förnyelsebar energi.

En kraftig förbättring av utsläppen av växthusgasen lustgas är också på gång.

– Där har vi köpt in en destruktionsanläggning för förlossningen i Sundsvall. Den upphandlingen överklagades dock, men kommer snart att vara i hamn. Det blir en kraftig minskning av utsläppen i landstinget då.

Generellt för landet redovisas mestadels positiva trender mellan åren. Det gäller till exempel att det skrivs ut allt mindre antibiotika och ökade inköp av ekologiska livsmedel. Men det är stora skillnader mellan olika landsting och regioner.

Tydliga politiska mål, engagerade anställda och drivande chefer är vad SKL ser som viktigast för att förbättra landstingets miljöpåverkan.

Mer läsning

Annons