Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veåsands pir restaureras

/
  • Hans Hansson är en av de drivande företagarna bakom restaureringen av småbåtshamnen i Veåsand.

Den raserade bryggan/piren vid Veåsand utanför Docksta ska restaureras.
Ungefär en halv miljon kronor kostar det att återställa piren för att kunna användas av båtturister och för passageraretrafik.

Annons

– Det är Skuleskogens nationalparksförening, med ett antal turistföretagare i området som gjort en ansökan hos oss på Leader Höga Kusten. Den ekonomiska föreningen har sju medlemmar tror jag, säger Hans-Erik "Hacke" Näslund.

Han berättar att Leaderprojektet redan sagt ja till restaureringen och beviljat pengar, men att det också krävs ett formellt ja från länsstyrelsen.

– Satsningen uppfyller de krav ett sådant här projekt ska, det gynnar sysselsättning och turism. Dessutom är Leader det enda EU-projektet där man inte själv behöver öppna plånboken utan kan bidra med de egna 30 procent som krävs via eget arbete.

"Hacke" betonar att det för något årtionde sedan faktiskt gick passagerartrafik med "Ulvökungen" mellan Veåsand och Ulvön. Han säger också att det finns ett intresse från Ulvön att också i framtiden kunna hämta och lämna passagerare där.

– Norrfjärden ligger ju centralt till.

Förhoppningen är att kunna restaurera piren under vintern och ta den i bruk nästa sommar.

– Tanken är även att det ska byggas en kortare vandringsled från Veåsand upp till Skuleberget och Naturum.

Hans Hansson, som är markägare och en av intressenterna, är glad över att piren nu ska få nytt liv.

– Det behövs en sådan hamn för gästande båtar, särskilt nu när det är så stilla vid Marinan, säger han.

Han poängterar också att de ska bygga piren inom exakt samma område som den gamla, eventuellt med någon form av möjligheter att även fälla ut en brygga på några meter åt sidan. Det ska inte ligga några bommar för vattnet utan vara en enklare gästbrygga.

Mer läsning

Annons