Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårens sista fullmäktige

Annons
Vårens sista fullmäktige

Ännu en debatt om äldrevården

Det blev debatt om äldreomsorgen, som vanligt, när fullmäktige i Kramfors på måndagen hade sista sammanträdet före sommaruppehållet.

Fullmäktige skulle bland annat ta ställning till den motion som centern och moderatarna lämnat in med förslaget att ompröva beslutet att avveckla Vågebo i Nordingrå. Majoriteten avslog förslaget, men inte utan debatt.

- Vi tycker att man bör vänta till Rädda Vågebogruppen presenterat sin utredning om hur en fortsatt drift kan ordnas, sade centerns Susanne Öberg.

Moderaterna var inne på samma linje.

- Vi blir äldre i Nordingrå och vi vill bo kvar, sade Johan Nordenmark.

Majoriteten gav inte mycket för de argumenten.

- Vi kan inte av populistiska skäl lova att allting blir kvar. Ingen vill lägga ner, men de ekonomiska realiteterna tvingar oss. Vi har ändå skapligt med platser kvar. Vad vi skulle behöva är fler demensplatser, poängterade vänsterns Tomas Lundberg.

Fullmäktige beslutade avslå motionen. Men äldreboendets vara eller inte vara i Nordingrå kommer att aktualiseras igen när Rädda Vågebo-gruppen presenterar sina förslag.

Fullmäktige antog en motion av socialdemokraten Ingemar Lagerqvist. Han vill att historieundervisningen i skolan ska bli bättre. Det tycker nu även kommunfullmäktige som ska skriva till utbildningsdepartementet och föreslå att historia blir kärnämne i skolan.

Inte heller det beslutet antogs utan debatt. Susanne Öberg (c) menade att frågan ligger utanför den kommunala kompetensen och därför inte borde handläggas alls. Kommunfullmäktiges ordförande, Kerstin Kristiansson-Karlstedt (s), höll delvis med Öberg men tyckte att ärendet skulle gå till beslut. Så blev det också och Lagerqvist fick stort bifall för sin motion.

jörgen sundin

0612-771761

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons