Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefulla skogsområden räddas

/
  • Både skogen och ängarna vid Döraberget har stora naturvärden med många rödlistade arter. Allt pekar på att området nu blir naturreservat.

Allt tyder nu på att Döraberget, utanför Bollstabruk, med sin artrika skog och slåtteräng kommer att skyddas som naturreservat.

Avverkningshotet som Allehanda.se tidigare avslöjat är nu avblåst.

– Vi arbetar för att området ska bli naturreservat, säger Jonas Salomonsson hos länsstyrelsen.

Annons

Det var sommaren 2011 som Allehanda.se granskade hur miljömärkningen av skogsbruket i länet fungerade. I en rad artiklar visade vi hur synen på naturvärden i skogsbruket skiljer sig åt mellan den ideella naturvården och skogsbolagen, inte minst hos SCA.

Läs mer: "Slapphänt kontroll av skogsjätten"

Kritiken var då så hård att tyska miljöorganisationer hotade med köpbojkotter mot Sverige och SCA var på gränsen att förlora sin rätt att miljömärka virket med FSC.

Läs mer: SCA vill ha miljöklassningen kvar

Läs mer: Tysk bojkott hotar SCA

Sedan dess har det hänt en hel del. Ett exempel är Kråktjärnen i Viksjö som SCA först hade tänkt avverka, trots att miljövänner noterat 19 rödlistade arter där. Efter att de planerna uppmärksammades i media tog bolaget åt sig av kritiken och stoppade avverkningen.

Nu är ännu en sådan lyckad utgång för naturvårdsintresset på gång. Allehanda.se berättade även hur det klassiska sydväxtberget Döraberget i Forsed, utanför Bollstabruk, med flera hundra växtarter plötsligt stämplats som en rotpost. En rotpost som SCA skulle avverka på en privat fastighet.

Det var besked som chockade 94-åriga naturvännen och botanikern Barbro Johansson som vandrat i området hela sitt liv. Men nu kan hon andas ut.

– När vi fick höra om avverkningsanmälan besökte vi platsen med markägaren och påbörjade arbetet med en reservatsbildning. Det är ett artrikt område, säger Jonas Salomonsson.

Han berättar att delar av skogen värderats och att förhandlingar om intrångsersättningar ska inledas. Riktigt hur stort område som ska ingå i reservatet är inte bestämt.

Troligen handlar det om själva bergbranten samt de artrika slåtterängar som Naturskyddsföreningen tidigare slog med lie under ett par årtionden.

Skogen i området är en blandskog med många stora gamla träd, inte minst grova aspar som är hemvist för många lavar och insekter. Den väldoftande och rödlistade dofttickan finns också i skogen.

Sydväxtberget är ornitologiskt mycket intressant, här har setts och hörts ugglor, rovfåglar och många intressanta sångfåglar.

Men allra mest känt är nog Döraberget för sin flora. Både i skogen och ute på de naturängar som finns har mängder av sällsynta och många gånger hotade kärlväxter hittats. Berget är känt bland botanister sedan flera hundra år.

Häromåret blommade den mycket sällsynta svedjenävan i bergsbranten, en växt som nästan bara blommar när dess frön utsätts för hetta. Backvial är en ytterst sällsynt ärtväxt som finns i bergsbranten. Mörk snårstarr och rockentrav är ett par andra exempel på ovanliga blommor.

Kulturhistoriskt är området också värdefullt genom sin långa hävd och den mytomspunna grottan där för länge sedan stulet kyrksilver sägs ligga gömt.

Innan reservatet blir av måste dock länsstyrelsen komma överens med ytterligare ett par markägare och fatta det formella beslutet.

– Förhoppningen vore att kunna bli klar under hösten, men sådant här kan dra ut på tiden flera år ibland, säger Jonas Salomonsson.

Läs mer: "Jättebra att området skyddas"

Mer läsning

Annons