Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde brand i Kramfors anlagd

Annons
Var fjärde brand i Kramfors anlagd

Var fjärde brand i Kramfors kommun i fjol var anlagd. Rent statistiskt är 25 procent av alla bränder anlagda och den siffran stämmer även i Kramfors.

- Anlagda bränder är faktiskt den vanligaste brandorsaken, säger brandinspektör Per-Erik Hörner vid Räddningstjänsten i Kramfors.

Brandstatistiken i Kramfors har legat på en jämn nivå de senaste åren. Det brukar röra sig om cirka 300 larm per år. Så även 2001.

Trafikolyckorna står för en stor del av larmen. I fjol var det 40 stycken, en normal siffra. Villabränder, eller brand i byggnad som det heter i statistiken, uppgick under fjolåret till 46 stycken. Det är sju färre än året före.

Den största enskilda orsaken till utryckning var annars automatlarmen. 58 gånger fick räddningstjänsten rycka ut på automatlarm. Det är en minskning från år 2000 då automatlarmen var 75 stycken och längre tillbaka har det rört som om närmare 100 om året.

- Vi har fått ner dem. Framförallt handlar det om att vi förut hade en hel del automatlarm på skolorna. Nu har vi varit ute och pratat med eleverna och förklarat vad som skulle kunna inträffa om vi var upptagna på skolgården med ett falskt larm samtidigt som det inträffar en trafikolycka på E4. Det verkar ha gett resultat, säger Hörner.

Dessutom har flera larmanläggningar blivit bättre och den personal som sköter larmen har i många fall också fått ökad kunskap om den egna larmanläggningen.

Gräsbränder och bilbränder, som finns under samma rubrik i statistiken, bränder utomhus, uppgick i fjol till 60. Det är en ökning jämfört med föregående års 48.

I mitten av 90-talet slog Kramfors något av ett brandrekord.1994 hade Räddningstjänsten 471 utryckningar och det var inte många färre året därpå. Det visade sig att ökning till stor del berodde på att allt fler sotbränder inträffade. Dåvarande brandingenjören Pär Hansson tog upp det tillsammans med sotningsväsendet och man lyckades få ner siffrorna. Nu ligger Kramfors kommun på samma nivå om grannkommunerna igen.

En intressant uppgift är att var fjärde brand är anlagt. Som anlagd brand avses såväl barns lek med eld som rena pyromandåden.

- Pyromaner står bara för en liten del av dessa bränder. En pyroman brukar hinna med 5-7 bränder och sedan åker han fast, säger Hörner.

Den befolkningsgrupp som ligger bakom de flesta anlagda bränder är 14-18-åringar som i anfall av svartsjuka tänder på för att hämnas. Av samma orsak anlägger den näst största gruppen sina bränder, 20-25-åringar. Den tredje största grupp som ligger bakom dessa bränder är missbrukare i 40-50-årsålder som av olika skäl vill ge igen för någon oförrätt.

- Många tänker inte på hur allvarligt det är. Även om man tänder på ett ödehus så rör det sig om mordbrand och det kan inte var kul för en ungdom att ha en sådan dom med sig i ryggsäcken, säger Hörner.

jörgen sundin

0612-7711761

jorgen.sundin@tidningen.toFakta/

ï Räddningstjänsten i Kramfors hade år 2001 drygt 300 utryckningar.

ï Antalet villabränder uppgick i fjol till 46 stycken.

ï Antalet bränder utomhus var i fjol 60 stycken.

ï Var fjärde brand är anlagd. För Kramfors del handlar det om ungefär 25 stycken.

Mer läsning

Annons