Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Väldigt höga hyror för äldre i Kramfors"

/
  • Jonne Norlin ser en utmaning i att få tillräckligt med personal som vill jobba med vård och omsorg.

Hyrorna på äldreboende är nästan sex procent högre i Kramfors än i övriga landet. Kostnaden ska utredas, men hyrorna blir inte lägre.

Annons

Flera äldreboenden i ytterområdena i Kramfors har lagt ner under de senaste åren trots protester. Orsakerna till nedläggningarna är att det inte finns tillräckligt stora våtutrymmen och att lokalerna inte håller standarden, men kostnaderna är höga.

För trots att hyra har höjts med 25 procent 2012 räcker det inte menar Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämndens ordförande Jonne Norlin.

– Vi har väldigt höga hyror per rum på våra särskilda boenden och det går inte att höja mer, men vi kommer inte att kunna sänka dem heller.

Hyreshöjningen innebar att platser med en hyra på 5 000 kronor i månaden ökade från 20 till 84. 5 000 kronor är även taket för en hyra innan brukare har rätt till bostadstillägg.

– På en del ställen är det inte säkert att hyran är skälig i förhållanden till rummen, säger Jonne Norlin.

Hälften av lokalhyran subventioneras av kommunen vilket gör att det blir en kostnad även om brukaren står för hyra, mat och omsorgskostnad.

I snitt kostar varje plats per person 636 000 per person och 78 procent av pengarna går till personal, 16 till hyra, 5 till mat och 1 procent till övrigt. Den beräkning är inte rättvisande anser Jonne Norlin och därför utreder de nu vad kostnaden per brukare är.

– I april kommer vi se resultat från undersökningen och kan jämföra med andra kommuner.

Han menar att kostnaden per plats blir missvisande bland annat eftersom personalen är kostsammare på små enheter i ytterområdena jämfört med centrala Kramfors.

Gruppen 65–79-åringar ökar med upp till 28 procent sedan 2009 i Kramfors och för att bemöta det behöver fler tillgängliga bostäder byggas, så kallade komfortboenden, berättar Jonne Norlin.

Mer läsning

Annons