Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägföreningen vill tahjälp av medlemmarna

Annons
Vägföreningen vill ta

hjälp av medlemmarna

Kommunala bidrag räcker inte längre. Nu vill styrelsen för Väja vägförening aktivera medlemmarna för att med ideella insatser förbättra föreningens vägnät.

Föreningen består av 280 hushåll från Lästa till Dynäs. Medlemmarna betalar mellan 400 och 800 kronor om året i avgift. Avgiften utgör två promille av värdet på medlemmens fastighet plus 200 kronor i fast avgift.

- Vi får in 150 000-160 000 kronor per år. Sedan får vi 90 000 kronor i kommunalt bidrag för snöröjning samt 38 000 kronor till enskilda vägar, säger föreningens kassör Bo Bohlin.

Föreningen startade 1983.

- Då hade vi bidrag för i stort sett allt, nu återstår endast bidrag för snöröjningen. Därför räcker inte pengarna till allt som behöver göras.

Ordförande Sune Bergman förklarar att föreningens vägnät består av grusvägar och vägar med dåliga asfaltytor.

- Som jag ser det kommer det aldrig att finnas pengar att asfaltera om. Det är därför bättre att riva bort asfalten och göra grusväg.

Kontorsvägen, Paviljongvägen och korsningen mellan Tempelvägen och riksväg 90 är tre vägar som behöver förbättras.

Men för att klara detta måste ansökan göras hos tekniska kontoret.

- Vi kan få bidrag med 70 procent av kostnaderna. Men det är hård konkurrens med andra vägföreningar om pengarna. Samtidigt har vi genom åren alltid haft en mycket bra relation med Kramfors kommun, säger Sune Bergman.

Under 2002-2003 ska vägföreningarna ombildas till samfälldheter. Det betyder att avgifterna från medlemmarna kommer att beräknas efter hur mycket vägarna utnyttjas snarare än på fastighetsvärden.

Den lantmäteriförrättning som föregår ombildande kostar föreningen 70 000 kronor. Ytterligare en mycket kännbar utgift.

Väja vägförenings styrelse ser nu bara två möjligheter att klara ekonomin. Dessa ska diskuteras på årsmötet den 16 april.

- Antigen en kraftig höjning av avgiften, eller att den enskilde medlemmen gör en insats, säger Sune Bergman.

Det kan handla om att bevaka vägtrummor så att det inte blir problem vid vårfloden. Att röja sly i ett dike så inte vattnet stoppas. Att fylla igen en hål i vägen. Genom att dessa mindre jobb utförs ideellt sparar föreningen pengar.

Idén bygger på solidaritet mellan medlemmarna.

- Självklart ska inte gamla och sjuka tvingas att jobba. De ska inte heller straffas med högre avgifter, berättar Sune Bergman.

Under tisdagen delade Sune Bergman och Bo Bohlin ut informationsblad till medlemmarna där man beskriver idén.

- Vi har sju naturliga områden i föreningen. Inom varje område skulle en grupp med en ansvarig bildas för att sköta vägarna, säger Sune Bergman.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons