Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning av gamla skolfoton

Annons
Utställning av gamla skolfoton

Ett 60-tal gamla skolfotografier finns under två veckor utställda på biblioteket i Kramfors. Samtliga bilder är tagna på klasser som gått på Sprängsvikens skola.

Det är gamla sprängsvikenbon Rune Dahlkvist som står bakom utställningen. Han har lånat skolfoton som han reproducerat och skrivit ut på bläckstråleskrivare med god kvalité.

- Bilderna spänner från 1910 till att skolan lades ned 1967, berättar Rune.

Rune hoppas att de som ser bilderna ska känna igen personer och skriva ned deras namn i den pärm som finns på utställningen. Detta hjälper honom att komplettera bildtexterna till de böcker om Sprängsviken som han håller på att sammanställa.

- Jag har redan fått en hel del namn, säger han.

Många av eleverna på bilderna lever inte eller har flyttat från Ådalen. Men en hel del bor fortfarande i Kramfors med omnejd. En känd profil som finns med på några av bilderna är Anders Näslund som blev firad operasångare.

- Han gick i samma klass som min bror, minns Rune.

Första skolan i Sprängsviken startade 1886 i Stjerted och var i funktion till 1913. Då byggdes en ny skola i Nensjö som dock brann ned en kall vinterdag den 23 december 1947. En ny skola byggdes snabbt upp i Nensjö och drevs till 1967 då Sprängsvikens skola tillsammans med flera andra byskolor överfördes till Grämestaskolan.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons