Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprustningen ger resultat – allt fler vandrar Världsarvsleden

Världsarvsleden, som sträcker sig över stora delar av Nordingrå, har under sommaren fått sig ett rejält ansiktslyft. Det har lett till fler besökare vilket ordförande för Världsarvsledens vänner, Anna Renström, hoppas ska leda till stolthet hos Nordingråborna.

Annons

För drygt två månader sedan fick Världsarvsleden en egen dag. Men firandet tog slut, till skillnad från det hårda arbete som krävs för att hålla leden tillgänglig för vandrarna. Föreningen Världsarvsledens vänner, VV, har tillsammans med sitt kontaktnät av medhjälpare, hjälpts åt medatt markera, skylta och röja kring de olika etapperna.

– Man kan säga att 90 procent av etapperna har förbättras under sommaren, säger VVs ordförande Anna Renström.

Hon berättar att det har funnits problem med skötseln av enstaka etapper.

– Men så fort vi fick reda på det ryckte vi ut. Vi lär av våra misstag. Inför nästa säsong får vi sätta upp tydligare linjer för vad som räknas som grundläggande skötsel, konstaterar Renström.

Anna Renström och Anna Greta Tjäder på Världsarvsledens dag i juni.

Omvårdnaden av leden är ett ideellt arbete som utförs privatpersoner, markägare och föreningar. Totalt består kontaktnätet av cirka 40 medhjälpare. Till nästa säsong hoppas Anna Renström på en ökning på minst tio personer till.

– Ambitionen är verkligen att kunna fortsätta med detta, även om det ibland innebär att vi går på knäna.

Men slitet har gett resultat. Renström berättar att det inte finns någon statistik över antalet besökare, men att det märks på stigarna att människor utnyttjar leden. Dessutom stöter hon själv på mer och mer folk när hon är ute och promenerar.

Eftersom den tio mil långa leden går att vandra året om krävs ett stort engagemang för att hålla den öppen.

– Det är väl egentlige nbara ett djupt snötäcke som skulle kunna hindra vandraren. Hösten är ju jättefin. Kanske till och med finare än sommaren, säger Anna Renström.

Utsikten från Själandsklinten, ett möjligt stopp för den som vandrar Världsarvsleden.

Hon berättar att hon och övriga i VV upplever att det har funnits en känsla av att Världsarvsleden är en led som aldrig riktigt blev färdig. Renström sägeratt den tidigare har kantats av problem och varit en börda, snarare än någonting positivt, för boende i närheten. Men hon hoppas att sommarens upprustning kommer resultera i en annan inställning till leden.

– Jag vill och hoppas att leden ska vara av betydelse för de som bor i området. Jag vill att man ska känna att den ger ett mervärde. Att man kan vara stolt över den, säger Anna Renström.

Världsarvsleden i siffror:

- 2010 – Leden invigs. Projektet startades året innan och hette "Vi i Nordingrå - Nordingråleden".

- 2015 – Föreningen Världsarvsledens vänner tar över ansvaret för leden.

- 10 mil lång är Världsarvsleden totalt.

- 14 etapper består leden av.

- 2 av etapperma följer Höga kustenleden.

Källa: http://www.varldsarvsleden.nu/

Mer läsning

Annons