Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik förskola startar

/
  • Mohamed Ibrahim har tre barn som börjat den nya förberedandeskolan, Hamdi, Hafsa och Hawa.
  • Isak och Ismail är två förskolebarn som nu snabbare ska lära sig svenska.
  • Tio flyktingbarn ska gå i förskolan till dess de är mogna att börja i en
  • Åsa Jernström påpekar att metodiken att integrera nyhitkomna med uppehållstillstånd är unik.

Sveriges första förberedelseförskola har startat i Kramfors.

"Lyckan" ska hjälpa både föräldrar och barn bland till flyktingar i kommunen att snabbt komma in i det svenska samhället.

Annons

– Det unika är att vi samarbetar inom flera förvaltningar och att det bygger på att även en förälder är med i verksamheten, säger Anette Nordlöf som jobbar inom vuxenutbildningen med svenska för invandrare, SFI.

Projektet drivs av vuxenutbildningen, barn- kultur- och utbildningsnämnden samt arbetsmarknadsenheten gemensamt.

Syftet är att de nya svenskarna snabbare ska lära sig svenska och att övergången till skola och förskola ska gå smidigare än i dag.

– Barn som får permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd har rätt att gå i förskola. Men det fungerar helt enkelt inte bra om de går direkt dit utan några kunskaper i svenska, säger Åsa Jernström som är vikarierande förskolechef.

Hon påpekar också att det är mycket svårt för den som kommer från ett annat land och ska gå på SFI att bara lämna ifrån sig sina barn utan att veta något om vad det innebär.

– Om det blev krig här och jag flydde till Mogadishu skulle jag inte på en gång acceptera att någon säger att "där ska du lära dig själv somaliska och där ska du lämna ifrån dig din bar under tiden".

Nu får familjen vara tillsammans på förskola under en inskolningsperiod. En av föräldrarna stannar med barnen under dagen, från nio på morgonen till klockan tre på eftermiddagen.

Både barnen och föräldrarna deltar i verksamheten och har kontakt med den svenska personalen, tre pedagoger, en lärare i svenska för invandrare och en resursperson.

– På så sätt lär man sig svenska mycket fortare än om föräldern ska sitta hemma ensam medan barnen är i förskolan, säger Anette Nordlöf.

Förberedelseförskolan har tio platser och det är kö till verksamheten.

– Meningen är att barnen ska slussas vidare till vanlig förskola när föräldrarna och personalen gemensamt känner att det är moget. Det kan ta tre månader eller ett år, det är individuellt.

Mohamed Ibrahim har tre barn som alla ska gå på Lyckan. Han tycker det är ett utmärkt sätt att integrera barnen och familjen.

– Jag kom till Kramfors från Somalia för 2,5 år sedan och trivs jättebra. Jag har lärt känna flera Kramforsbor och jobbar som etableringslots, säger han.

Mer läsning

Annons