Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersöker nya transportsätt

/

Mobil samåkning kan bli en ny transportmöjlighet för Nordingråborna. Idéer finns att med SMS-tekniken fylla fler halvtomma personbilar och samtidigt få färre fordon på vägarna.

Annons

Möjligheterna att åka kollektivt mellan Nordingrå och Kramfors försämrades förra månaden när lördagsbussen drogs in. Men kanske kan ett nytt alternativ snart öppnas för resenärer från Nordingrå, och då inte bara för resor till Kramfors.

Det handlar om mobil samåkning, en idé som föddes i Tolg, en by tre mil utanför Växjö. Mobil samåkning utsågs till “Årets Landsbygdsinnovation 2011″, har sedan dess startat även på andra ställen och intresse finns på flera håll, bland annat i Härnösands kommun.

– Jag tycker att detta låter jättespännande och folk som jag talat med är intresserade. Det kan användas för allt från att åka till jobbet och skjutsa till fotbollsmatcher, säger Anna Strandh Proos, ordförande i Nordingrå Intresse- och företagarförening.

Den mobila samåkningen handlar om att matcha resor för chaufför och passagerare. Systemet kan användas både från dator och mobiltelefon. Den som registrerat sig som chaufför, passagerare eller bådadera lägger in uppgifter om vart man ska köra eller önskar få åka som medresenär. Passar resväg och tid är det bara att åka från lämplig mötesplats som meddelas via SMS.

– Passagerarna betalar inget i bilen utan får en faktura. Jag tror att det kostar runt en krona kilometern, säger Anna Strandh Proos.

Nordingrå Intresse- och företagarförening ska diskutera mobil samåkning vid sitt styrelsemöte på tisdag.

– Sedan är detta nog en så pass stor sak att det behöver tas upp vid årsmötet i mars.

Kanske bjuds initiativtagarna från Småland upp för att berätta om konceptet. Anna Strandh Proos tror att det kan behövas tre till fem månader för att sjösätta systemet. Själva bokningssystemet finns dock klart och behöver inte uppfinnas på nytt.

Mer läsning

Annons