Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf blev påkörd på gågatan – rasar mot bilisterna: "Djungelns lag råder här"

Ulf Andersson blev i torsdags påkörd av en bil på gågatan i Kramfors. Nu rasar han mot bilisterna, som enligt honom utsätter både vuxna och barn för livsfara.

Annons

Gågatan i Kramfors som på prov varit öppen för trafik under ett år, stängde den första juli för all obehörig trafik. Trots detta kör där bilar varje dag enligt Ulf Andersson, som berättar att han själv blev påkörd i torsdags.

– Jag gick tvärs över gatan för att hämta min bil som stod parkerad vid Willys. Fontänen lät och jag hörde ingen bil. Plötsligt träffade en bil mig så att jag vinglade jag till och hamnade på ett knä. Jag blev påkörd av sidan på bilen och tur är det, annars hade jag blivit överkörd, berättar Ulf Andersson.

Ulf Andersson på platsen där han i torsdags blev påkörd.

Han förklarar att bilen fortsatte köra trots att flera personer skrek till föraren, som hade rutan öppen, att stanna. Andersson kom undan med ett stort blåmärke, men är orolig över vad den olagliga körningen kan resultera i.

– Snart kommer det hända något allvarligt. Det är djungelns lag som råder här i Kramfors.

Särskilt oroad är han för den del av gågatan som sträcker sig mellan fontänen och lekplatsen.

– Där kutar barnen mellan hela tiden. Det är alltid många barn vid lekplatsen på dagarna och barn dras ju till vatten.

Det har redan nu varit nära att ett barn råkat illa ut. Ulf Andersson berättar om en väns barnbarn som tillsammans med sin mamma gick på gågatan.

– Mamman höll lill-jäntan i den ena handen och barnvagnen i den andra. De gjorde som jag, vek ut över gågatan och då kom det en bil som träffade barnvagnen.

Även denna gång fortsatte bilen bara att köra.

– Mamman blev skärrad och tänkte på vad som skulle ha hänt om lill-jäntan hade suttit i barnvagnen istället för att som nu gå bredvid, säger UIf Andersson som vill att den olagliga körningen ska få ett slut.

Ulf Andersson är rädd för vad som kommer att hända om bilisterna inte läser skylten och förstår att bilar inte längre får köra på gågatan.

Miljö - och byggnämndens ordförande Malin Svanholm förklarar att kommunen har plockat bort skyltarna så att endast skylten som säger gågata finns kvar, samt att de har informerat både i tidningen och på kommunens hemsida. Hon säger att det är svårt att göra mer än så, förutom att fortsätta informera.

– Det måste ju fortfarande finnas möjlighet för varutransporter och funktionsnedsatta att köra in på området. Jag skulle jättegärna se att polisen tog några av de som kör olagligt. Då skulle det bli fart på djungeltrumman och folk skulle förstå att det inte är så klokt att köra och parkera på gågatan, säger Svanholm.

Förundersökningsledaren på Polisen i Kramfors, Bo Nordqvist, berättar att det inte har kommit in några anmälningar på bilar som kör på gågatan.

– Det kan vara så att vi har skrivit ut några ordningsböter, men jag har inte hört om några problem.

Ulf Andersson förstår att det inte fysiskt går att stänga gatan för trafik men menar ändå att kommunen kan markera ännu tydligare.

– De kan sätta upp gråsuggor så att bilisterna tydligt förstår att det är förbjudet att köra in. Men det är bilisterna och inte kommunen som har ansvar. De som kör måste läsa skyltarna!

Läs också: Positiva respektive negativa röster om beslutet att öppna gågatan för biltrafik.

Ulf Andersson framför hålet där det tidigare satt en skylt som förbjöd bilar att köra in på gågatan under en viss tid på kvällen och natten.

Mer läsning