Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UIlångersbarn hittarpå nya uppfinningar

Annons
UIlångersbarn hittar

på nya uppfinningarTangentbåt, mokajäng och städmaskin. Det är bara tre av flera fantasifulla uppfinningar som tillverkats av barnen på Ullångersskolan i ett teknikprojekt.

Det handlar om ett åldersöverskridande projekt där förskolan jobbat tillsammans med eleverna i årskurs ett, två och tre.

Vikarierande läraren Barbro J-Åhl tog initiativet till teknikprojektet.

- I Kiruna där jag jobbat hade vi ett liknande projekt, men där användes mest tyg.

På Ullångersskolan har barnen tagit med sig uttjänta dammsugare, trasiga telefoner, gamla tangentbord och annat liknande teknikskrot hemifrån. Metall, plast och andra material har sorterats för sig och sedan har kreativiteten fått fritt spelrum.

De 56 barnen har delats in i tio åldersblandade grupper och samarbetat om att tillverka en sak per grupp. När inget utom fantasin satt gränserna har de mest sensationella uppfinningar sett dagens ljus. Vad sägs om spelpansarvagnen, försvarssystem och underhållningsapparat i ett. Och vem kunde tro att det gick att bygga en strömförstärkare av en förbrukad kartong kalaspuffar. Det är bara att sätta igång med serieproduktionen.

- Samarbete över åldersgränserna är bra. Barnen lär känna varandra och det går lättare att samsas på skolgården på rasterna, säger Barbro J-Åhl.

Planer finns på att arbeta åldersöverskridande även i andra sammanhang, till exempel inom ämnet bild. Men först ska resultatet av barnens uppfinnariver ställas ut till allmän beskådan på skolan.

erik åmell

0612-77 17 64

erik.amell@tidningen.to

Mer läsning

Annons