Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydliga klyftor i skolan

/

Varken elevernas klädval eller ekonomiska situation ska spela någon roll i skolan. Men Anna och Kim kan känna sig värdelösa när de inte har råd med lika mycket som sina klasskompisar.

Annons

Anna och Kim är från två olika kommuner och går på skolan i Kramfors. De är vana att klara sig på lite pengar, Anna får halva sitt barnbidrag, 550 kronor, resten går till familjen. För dem ska hon köpa kläder, skor eller fika. Kim får hela sitt barnbidrag men hon bor inte hemma, pengarna ska även räcka till en del mat.

– Jag undviker att säga rakt ut att jag är pank eller fattig, det skulle vara om någon frågade, säger Kim.

– Man vill inte heller bli utpekad, det skulle vara som ett rop på hjälp, säger Anna.

Förutom att de inte har råd med lika mycket som sina klasskamrater, upplever de att situationen hemma påverkar skolan. Ibland är det svårt att hålla masken och se glad ut en hel dag. Det kan bli en negativ spiral.

– Om jag mår dåligt i skolan en dag och är sur för att det är mycket hemma, kan en lärare ta det personligt, vilket gör att läraren är negativ mot mig, säger Anna.

Många gånger kan de berätta för sina lärare och de brukar förstå. De lärare som inte förstår är ofta nya som inte känner eleverna eller de äldre som tror att de hittar på ursäkter, menar Kim.

– Det är jobbigt om jag väl har halkat efter i en kurs och försöker komma ikapp. Jag har ofta inte ro att plugga hemma och ska jag sitta kvar på skolan blir det långa dagar, säger Anna.

När de var yngre tänkte de inte så mycket på att de hade mindre pengar än andra i klassen, men ju äldre de blir desto tydligare blir det. Mobiltelefonen betyder en hel del. Har man en Iphone kan det signalera att man är en "okej" person, berättar Anna.

– Skulle man ha en gammal knapptelefon är det kört, säger Kim.

För Kim är det en räddning att hon kan ta körkort på skolan. Tio körlektioner och teori står skolan för men inte halkkörningen. Både Kim och Anna sparar pengar för att kunna betala, men berättar att de flesta i klassen har föräldrar som hjälper till.

– Jag sökte till den här skolan för att kunna ta körkort, annars hade jag inte kunnat få det till min artonårsdag, säger Kim.

Läs också Anders Rönmarks ledare: "Hjälp läraren först, så kan läraren hjälpa eleven".

Det har blivit svårare för unga att växa upp med mindre pengar i dag. Det beror bland annat på den tekniska utvecklingen, tror Anki Johnson, elevhälsoansvarig på Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen, men även på ett stressigare samhälle.

– De föräldrar som har jobb, jobbar allt mer och de som är utan har en väldigt pressad situation, säger Anki Johnson.

Förvaltningen har nyligen fått ett uppdrag av BKU-nämnden att förtydliga att undervisningen ska vara helt kostnadsfri på skolorna i Kramfors.

Fotnot: Anna och Kim heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons